UKRAINAKONFLIKTEN Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj kan bli en ledare för ett nationalistiskt uppror i Ukraina. Detta enligt den tidigare CIA-analytikern Larry Johnson som i en intervju berättar om Zaluzjnyjs kopplingar till landets nationalister.

Nyligen kom uppgifter om att Ukrainas president Volodymyr Zelenskskyj tänker avskeda överbefälhavaren Valerij Zaluzjnyj. Redan förra måndagen ska Zaluzjnyj ha vägrat en direkt förfrågan från presidenten att avgå.

Nordfronts nyhetsredaktör Simon Holmqvist förutspådde nyligen i en fördjupande artikel att en avskedad Zaluzjnyj skulle kunna bli ledare för ett nationalistiskt uppror mot judarna som styr i Kiev. Denna slutsats drar också den tidigare CIA-analytikern Larry Johnson under en intervju i podcasten Dialogue works.

Enligt Johnson kan maktkampen mellan Zelenskyj och Zaluzjnyj sluta precis hursomhelst.

— Snubben med vapnet vinner oftast och sist jag kollade har Zaluzjnyj fler vapen än Zelenskyj, säger Johnson.

Rykten om att Zaluzjnyj är en ”nynazist” stämmer också enligt Johnson, vilket också förklarar hans popularitet bland grupper som Azov.

— Jag vill inte presentera Zaluzjnyj som något slags militärt geni eller en godhjärtad man. Han är ingen bra kille, han är lite av en skitstövel. Han omfamnar den nynazistiska ideologin, säger Johnson vidare.

Zaluzjnyj har enligt Johnson ”sett till att inte sätta in de mest ideologiskt drivna grupperna”, såsom Azov och Kraken-enheterna, för att han vill ”bevara dem”. Istället har han skickat in ”kanonfödan”, menar Johnson.

— Han har skickat in 60-åriga gubbar som släpats ut från sina sängar eller något café och klätts upp i en uniform på fronten, hävdar Johnson.

Poserar med känd nationalistledare

Även Internetkändisen Kim Dotcom har pekat ut Zaluzjnyj som ledare för de delar av den ukrainska militären som pekats ut som ”högerextrem”.

Enligt Dotcom kan en statskupp komma att ske i Ukraina då varken den amerikanska neokon-judinnan Victoria Nuland eller CIA kan ”skydda Zelenskyj om högern tar över”. Detta då dessa ”endast tolererade Zelenskyj på grund av Zaluzjnyj”.

Efter Zelenskyjs hot har Zaluzjnyj återigen poserat under ett porträtt av den ökände ukrainske nationalistledaren Stepan Bandera, som samarbetade med Tredje riket mot Sovjet. På bilden poserar Zaluzjnyj dessutom tillsammans med den militära befälhavaren Andreij Stempitskij, som är en av de mest kända medlemmarna i nationalistpartiet Högra sektorn.