UKRAINA Under torsdagen har president Zelenskyj avskedat överbefälhavaren Valerij Zaluzjnyj. Efter mötet poserade de två männen tillsammans på foton.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har nu avskedat sin överbefälhavare och rival Valerij Zaluzjnyj. Detta besked ger Zelenskyj i ett inlägg på X där han skriver att de två ”diskuterade förnyelsen som armén behöver och vem som skulle kunna vara del av den förnyelsens ledarskikt.”.

Den judiske presidenten publicerar också en bild där de två rivalerna ler och skakar hand, medan Zaluzjnyj gör V-tecken med sin andra hand.

Planen var att Zaluzjnyj skulle få sparken redan förra fredagen, efter att han vägrat avgå självmant på direkt förfrågan av presidenten. Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU varnade dock Zelenskyj att det skulle kunna leda till uppror bland både civila och miliätrer.

Zaluzjnyj har pekats ut som en ledarfigur bland nationalisterna i armén, som enligt vissa uppgifter endast tolererat den judiske presidenten för att Zaluzjnyj varit deras överbefälhavare.

Utåt sett verkar dock Zaluzjnyj visa enighet med presidenten och ska enligt uppgift stanna kvar i den ukrainska försvarsmakten. I ett eget uttalande som citeras av Reuters skriver Zaluzjnyj att ”uppgifterna 2022 var annorlunda än uppgifterna 2024” och att ”alla måste förändras och anpassa sig till nya verkligheter”. RT tillskriver dock samma citat Rustem Umerov.

Enligt uppgift har Oleksandr Syrskyj, som leder det ukrainska infanteriet, redan utsetts till ny ÖB.

Zaluzjnyj har lett den ukrainska försvarsmakten sedan 2021. Han var ansvarig för sommarens misslyckade ukrainska motoffensiv, där man förlorade hundratals militärfordon från väst och uppemot 100 000 soldater, som i längden har lett till minskad entusiasm i Washington för fortsatt militärt bistånd.