UKRAINA En amerikansk medborgare har suttit fängslad för att ha varit kritisk mot den ukrainska regeringen och deras hantering av kriget. Nu rapporterar fadern till den fängslade att hans son har dött under tortyrliknande förhållanden i ett ukrainskt fängelse.

Gonzalo Lira, en chilensk-amerikansk journalist som rapporterade från kriget i Ukraina, rapporteras ha dött under mystiska omständigheter i ett ukrainskt fängelse. Lira, 55, greps i somras anklagad för att ha ”glorifierat rysk aggression” och var sedan dess fängslad. Uppgifterna om hans död kommer från hans far, Gonzalo Lira Sr.

Den populäre konservativa profilen Tucker Carlson menar i ett inlägg på Twitter (också känt som ”X”) att Lira dog under tortyrliknande förhållanden. Vidare anklagar han både Ukrainas och USA:s regeringar för att vara inblandade i Liras gripande och de tragiska omständigheterna kring hans död.

Gonzalo Lira var en amerikansk medborgare, men Biden-administrationen gav tydligt sitt stöd till att han fängslades och torterades.

Tucker Carlsons Twitter.

Försökte fly till Ungern

Liras rapportering kritiserade den ukrainska regeringen under ledning av president Volodymyr Zelenskyj. Han hävdade att krigsansträngningarna av Ukraina och USA var fruktlösa och ledde till meningslös blodsspillan.

När Lira greps, släppte den ukrainska regeringen ett pressmeddelande där de anklagade honom för att vara ”en av de första som stödde de ryska inkräktarna och glorifierade deras krigsförbrytelser.” Han anklagades också för att ha misskrediterat Ukrainas militära och politiska ledarskap.

I ett av sina sista inlägg på sociala medier, förklarade Lira att han planerade att fly till Ungern och uttryckte oro över att den ukrainska regeringen skulle ”få honom att försvinna” om han misslyckades.

Dödsfallet har väckt internationella reaktioner och ökat spänningarna mellan USA och Ukraina, med anklagelser om politiskt motiverad tortyr och brist på rättssäkerhet.