UKRAINAKONFLIKTEN Under måndagens attack i ryska Belgorod användes amerikanska stridsfordon och svenska Pansarskott m/86, som skänktes till Ukraina förra året. Trots detta hävdar Kiev att man inte var inblandade i incidenten.

Nordfront rapporterade under gårdagen om attacken mot den ryska gränsregionen Belgorod, där två grupper som kallar sig ”Legionen Rysslands Frihet” och ”Ryska frivilligkåren” angrep en gränsstation med stöd av artilleri från Ukraina. Grupperna ska ha stridit i distriktet kring staden Grajvoron för att sedan drivas tillbaka över gränsen av FSB och den ryska militären.

Kiev förnekade att man hade något med saken att göra, även om liknande incidenter tidigare har kunnat kopplas till den ukrainska militären.

Nu avslöjar dock CNN att de ryska partisanerna var utrustade med USA-tillverkade Humvees och New York Times skriver att de även hade amerikanska MaxxPro-fordon. Dessa fordon har skänkts till den ukrainska armén som en del i det amerikanska militärbiståndet.

Samnytt skriver också att bilder på svenska Pansarskott m/86, även kallade AT-4. Sverige, har dykt upp på ryska Telegramkanaler. Dessa ska ha hittats i Belgorod efter måndagens attack.

Regeringen skickade förra året över 15 000 av pansarskotten till Ukraina i den första svenska vapenleveransen till en krigszon i modern tid.

Enligt Samnytt ska dessutom en av stridsvagnarna som användes under attacken ha varit besmyckad med en Tyrruna, som förstås är Nordiska motståndsrörelsens symbol. Symbolen används dock av nationalister i hela världen och ”Ryska frivilligkåren” består av ryska nationalister som tagit ställning för Kiev i konflikten.