UKRAINAKONFLIKTEN I ett uttalande från Kreml framgår det att man tar nattens attack mot ryska gränsområden på stort allvar. Striderna som började under måndagskvällen ska enligt uppgift ha fortsatt under tisdagen.

Under måndagskvällen och natten mot tisdagen pågick strider kring staden Grajvoron i den ryska regionen Belgorod som gränsar till Ukraina. De två ryska grupperna Legionen Rysslands Frihet och Ryska frivilligkåren har hävdat att man låg bakom attackerna.

Legionen Rysslands Frihet är en ny grupp som i början av maj meddelade att man tagit sig till Donbass för att delta i striderna på Ukrainas sida. Man säger sig vilja störta president Vladimir Putin och införa ett ”demokratiskt” system med en ny blåvit rysk fana. På Twitter har gruppen hävdat att man samarbetar med den ukrainska militären, uttryckt antifascistiska åsikter och jämfört Putin med Tysklands tidigare ledare Adolf Hitler.

Ryska frivilligkåren består däremot av nationalister under ledning av ryssen Denis Nikitin, som sedan 2017 bott i Ukraina och gjort sig känd med bland annat kampsportstävlingar och klädesmärket White Rex.

Peskov "djupt oroad" över attackerna

Striderna ska enligt uppgift fortfarande pågå i Grajvorondistriktet efter att Belgorods guvernör Vyacheslav Gladkov utropat en ”antiterroroperation” där militären, FSB och polisen samarbetar för att bekämpa partisanerna. Enligt Gladkov ska området utsatts för intensiv artilleribeskjutning och flera drönarattacker, vilket ska ha lett till att minst tolv civila skadats.

Under en pressträff på tisdagen uttryckte Kremls talesman Dmitrij Peskov att ”det som hände under gårdagen verkligen ger orsak till djup oro” och att det ”återigen bekräftar att militanta ukrainare fortsätter sina aktiviteter mot vårt land”, skriver RT.

Peskov fick frågan av ryska journalister om det stämmer att etniska ryssar deltog i attackerna.

— Det finns många etniska ryssar som bor i Ukraina, men de är fortfarande militanta ukrainare, svarade Peskov.

Enligt Peskov kommer man nu vidta åtgärder för att något liknande inte ska kunna hända igen.