UKRAINAKONFLIKTEN Strider har pågått under natten mot tisdagen i den ryska regionen Belgorod, som gränsar till Ukraina. Enligt Ryssland rör det sig om ukrainska sabotagegrupper men västmedia uppger att det rör sig om ”ryska partisaner”.

Enligt brittiska The Guradian har en grupp som kallar sig ”Legionen Rysslands Frihet” inlett strider i den ryska regionen Belgorod, som gränsar till Ukraina. Enligt tidningen rör det sig om en grupp som vill ta över makten i Ryssland och motsätter sig president Vladimir Putins regim.

Gruppen har publicerat bilder på räder vid en gränsstation, där man ser både materiella skador och döda militärer, inklusive en officier. Gruppen Ryska frivilligkåren, som består av ryska nationalister under ledning av kampsportlegenden Denis Nikitin, ska också ha tagit sig över gränsen och deltar enligt The Guardian i striderna.

Nikitins grupp genomförde med stöd av den ukrainska armén en liknande räd i den ryska Brjanskregionen i mars. Nationalistledaren sa då att syftet var att påminna andra ryssar om att man inte behöver ”leva i kedjor”.

Ryska myndigheter har bekräftat strider i en handfull byar och städer i Belgorod. Enligt RT har dessa kombinerats med drönarattacker som ska ha riktats mot både civila hus och myndighetsbyggnader. Dessutom ska gränsområdet ha utsatts för artillerield från Ukraina och i byn Zamostye ska en projektil ha slagit med på en förskola. Belgorods guvernör Vyacheslav Gladkov ska med anledning av händelsen beordrat en ”antiterroristoperation” i området.

”Sabotage- och spaningsförband från Ukrainas väpnade styrkor har tagit sig in på Grayvoron-distriktets territorium. Den ryska federationens väpnade styrkor, tillsammans med gränspatruller och FSB, vidtar nu nödvändiga åtgärder för att eliminera fienden”, skriver guvernören på Telegram följt av en rad detaljerade inlägg om attackerna och dess skador.

Den proryska Telegramkanalen ”Inte Slava Z” har publicerat flera videoklipp som sägs visa strider i och omkring staden Grajvoron i Belgorod. Kanalen skriver att gränsstationen i närheten av Grajvoron utsatts för artilleribeskjutning från Ukraina och att en stridsvagn sedan ska ha kört igenom den,

Kiev förnekar all inblandning

Precis som under räden mot Brjansk i mars förnekar Kiev att man har något med nattens händelser att göra. President Voldomyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak tycks dock ha god insyn i partisanernas operation och vad som motiverar dem:

”Ja, idag har Ryska frivilligkåren och Legionen Rysslands frihet, som består av medborgare i Ryska federationen, inlett en operation för att befria dessa territorier i Belgorodregionen från den så kallade Putinregimen och trycka tillbaka fienden i syfte att skapa en särskilt säkerhetszon för att beskydda den ukrainska befolkningen”, skriver han och jämför vidare partisanerna med de ryskstödda separatisterna som stridit i Donbass sedan 2014.

Trots detta förnekar Podoljak Kievs inblandning och påstår bland annat att ”stridsvagnar säljs i vilken rysk militärshop som helst”.

På Telegram och Twitter uppger dock ”Legionen Rysslands frihet” att man sedan den första maj finns på plats i Donbass, att man samarbetar med Ukrainas armé och att man aktivt rekryterar soldater från den ryska armén att byta sida.

Enligt The Guradian har man inte kunnat bekräfta att partisanerna tagit kontroll över det territorium man påstår. Tidningen skriver också att detta är första gången som ”Legionen Rysslands frihet” gett sig till känna under den pågående Ukrainakonflikten.