UKRAINAKONFLIKTEN En grupp exilryssar som strider för Ukraina ska under torsdagen ha gjort en räd in på ryskt territorium och för en tid tagit kontroll över en eller flera byar. Ledaren Denis Nikitin förklarar att man vill man uppmuntra andra ryssar att göra uppror mot Putin.

Under torsdagen ska gruppen Russian Volunteer Corps, som består av exilryssar som strider för Ukraina, ha gått in i den ryska Brjanskregionen och tagit kontroll över en eller flera byar i några timmar.

Enligt Financial Times ska incidenten ha lett till att den ryske presidenten Vladimir Putin ställde in en planerad resa för att samråda med sitt säkerhetsråd. RT skriver att den ryska gruppen ska ha ”öppnat eld mot civila fordon och lämnat landminor och fällor” efter sig.

I bilder som publicerats av gruppen ser man hur de står framför något som ser ut som myndighetsbyggnader.

Samordnade aktionen med Kiev

Gruppens ledare Denis Nikitin föddes i Ryssland men flyttade redan som tonåring till Tyskland och 2017 vidare till Ukraina. Han beskrivs av Financial Times (FT) som ”en ökänd extremist” och av RT som ”en av Europas ledande högerextremister”. I Ukraina har han innan kriget gjort sig känd som organisatör av nationella kampsportstävlingar och klädesmärket White Rex.

Till FT säger Nikitin den ukrainska försvarsmakten hade godkänt aktionen. Kiev förnekar dock att man har något med gruppen att göra och avfärdar händelsen som en ”rysk provokation”.

— Ja självklart kom vi överens om denna aktionen, annars hade vi aldrig kunnat genomföra den, säger Nikitin.

— Hur föreställer ni er att jag hade kunnat komma igenom i nattens mörker där? Det är minerade broar, det är kameror, värmesökande drönare, både gömda och öppna utkikspunkter. Om jag inte koordinerade detta med någon [i Kiev] tror jag att vi helt enkelt hade blivit tillintetgjorda.

Enligt Nikitin var tanken med aktionen dels att visa hur svagt det ryska försvaret är, men också att ingjuta mod hos ryssar som vill göra uppror.

— Huvudsaken [med aktionen] var att påminna ryssar om att man inte behöver leva i kedjor, att stå ut med och delta i någon annans krig och utföra någon annans vilja. Du kan och du måste ta upp vapen. Vi stödjer alla som vill avlägsna inkräktarna i Kreml från deras makt, säger Nikitin.

Några av de 45 män som deltog i aktionen befinner sig fortfarande i Ryssland och ingår i ett underjordiskt nätverk med syfte att utmana den ryska regimen, uppger Nikitin till FT.