UTRIKES Den demokratiske presidentkandidaten Robert Kennedy Jr har som enda amerikansk politiker fördömt drönarattacken i Moskva. Kennedy uppmanar nu Joe Biden att stoppa den ”vansinniga eskaleringen” av konflikten.

Det var under natten mot onsdagen som två drönare observerades av ryskt luftförsvar över Kreml i Moskva. Tidigare uppgifter gjorde gällande att de båda sköts ned, men sedan dess har det framkommit att endast den ena kunde neutraliserats medan den andra var för farlig för att skjuta på mitt i storstaden.

Filmklipp har cirkulerat som visar hur den andra drönare kraschar rakt i Ryska federationens fana på Kremls senatspalats, där president Vladimir Putin har både sitt kontor och en lägenhet. Putin var inte på plats vid tillfället, men attentatet har beskrivits som ett mordförsök på presidenten av Kreml som också pekar ut Washington som ytterst ansvarigt för dådet.

I Washington vill man dock inte kännas vid att man ens kände till drönarattacken, något som dock Moskva avfärdat som nonsens eftersom man ser Kiev som USA:s proxy.

Ingen från president Joe Bidens har i skrivande stod dock fördömt attentatet. Det har däremot Bidens utmanare om Demokraternas kandidatur till nästa års amerikanska presidentval gjort. Robert F. Kennedy Jr jämför på Twitter dådet med att ryska proxytrupper skulle attackera Kapitolium i den amerikanska huvudstaden med en drönare.

Enligt Kennedy måste USA ”stoppa dessa sinnessjuka försök att eskalera kriget”. Andra påpekar samtidigt att en attack mot Vita huset hade varit en bättre liknelse, eftersom senatspalatset i Moskva till skillnad från Kapitolium inhyser presidenten,

Kennedy påminner även om sin fabror, John F Kennedy, som under sitt presidentskap avvärjde Kubakrisen och ett potentiellt kärnvapenkrig mot Sovjet med diplomati – något som Bidens regim visat föga intresse av.

”Efter att framgångsrikt ha avvärjt Kubakrisen varnade president John Kennedy för att någonsin igen tvinga Ryssland att välja mellan nationell förnedring och kärnvapenkrig. Vi borde lyssna på hans råd”, skriver Robert Kennedy.