UKRAINAKONFLIKTEN Eftersom väst har placerat ”banditer och opportunister” i Kiev bär man själva ansvaret för lönnmordsförsöket på president Putin. Detta skriver det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova på torsdagen.

Under natten till onsdagen sköts två drönare ned utanför Moskva. Enligt uppgifter från Ryssland ska självmordsdrönarna ha varit på väg rakt på Kreml i syfte att lönnmörda president Vladimir Putin, som dock inte befann sig i Kreml vid tillfället.

Moskva har pekat ut Ukraina som ansvarigt, något som dock Kiev har förnekat. Nu säger dessutom Maria Zacharova, taleskvinna på det ryska utrikesministeriet, att ansvaret för attentatsförsöket i slutändan hamnar i väst.

”Först och främst är det Kiev-regimens skapare och hanterare, med ursprung i Washington, London och Nato, som bär det övergripande ansvaret för allt vad [Kiev] gör”, skriver hon på sin Telegramkanal som citeras av den ryska nyhetsbyrån TASS.

Zacharova beskriver vidare hur det USA-ledda blocket har ”avlägsnat Ukrainas legitima styre” för att sedan ”placera opportunister och banditer” i Kiev som man ”pumpat med pengar och vapen” samt ”ingjutit med absolut tygellöshet och straffrihet samt politisk täckning och militärt stöd”.

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov överväger Ryssland nu ”ett brett sortiment” av olika alternativ för hur man ska besvara attentatsförsöket på Putin, skriver TASS.

— Jag kan förstås inte ge några detaljer här. Oavsett vad så kommer det att röra sig om välgenomtänkta steg som som möter vårt lands intressen, säger Peskov under en pressträff på torsdagen.