USA John F. Kennedys brorson Robert F. Kennedy Jr har aviserat att han tänker utmana Joe Biden om Demokraternas kandidatur till nästa års presidentval. Kennedy är en känd systemkritiker som nu lovar att ”dränera träsket” i Washington.

Livesändning från eventet där Robert F. Kennedy Jr deklarerade sin presidentkandidatur.

Under onsdagen inledde demokraten Robert F. Kennedy Jr sin presidentvalskampanj med ett möte i Boston och utmanar därmed Joe Biden om Demokraternas kandidatur till nästa års val.. Kennedy är son till den tidigare amerikanska senatorn Robert F. Kennedy och brorson till USA:s ex-president John F. Kennedy, som båda mördades på 1960-talet.

Under talet i Boston lovade Kennedy att ”få så många amerikaner som möjligt att glömma att de är republikaner eller demokrater och minnas att de är amerikaner”. Han menar att USA, som drabbats av omfattande polarisering, behöver ”enas i våra gemensamma värderingar” istället för att splittras vidare.

Även om Kennedy ställer upp i valet som demokrat är han en välkänd systemkritiker och förespråkare av yttrandefrihet. I talet gick han till attack mot censur av oliktänkande och beskrev det som ”inte bara i strid med våra fundamentala värderingar utan också kontraproduktivt” eftersom det ”eldar på polarisering, utanförskap och ilska”.

Vidare förklarade Kennedy att USA inte har en ”rättvis kapitalism” utan en ”ny slags bolagsfeodalism” och en ”storfinansens kleptokrati”. Mer precist beskrev Kennedy ett system där storfinansen styr med nepotism och vänskapskorruption och där ”reglerna skrivs av miljardärer och storföretag” som ”blandar kortleken på bekostnad av medelklassen”.

Han använde sig även att Donald Trumps uttryckt ”dränera träsket”, som syftar till att byta ut den korrupta eliten och djupa staten i Washington. Utan att nämna Trumps namn sa Kennedy att många politiker vill göra detta men ”paralyseras” när de kommer till makten eftersom de inte ”förstår hur myndigheterna fungerar”.

Sedan tidigare är Robert F. Kennedy Jr en känd vaccinkritiker som anklagats för att sprida desinformation i frågan. Under talet i Boston nämnde han dock inget om vacciner, men sa att han som president skulle prioritera forskning om kroniska sjukdomar om han väljs till president.