USA Bernie Moreno, som kandiderar till den amerikanska senaten, säger att vita vars förfäder stred i det amerikanska inbördeskriget för nordstaterna bör få skadestånd. Detta eftersom de spillde sitt blod för att ”befria svarta slavar”.

Republikanen Bernie Moreno, som kandiderar för att vinna en av Ohios platser i den amerikanska senaten nästa år, har under sin valkampanj kommit med ett kontroversiellt förslag. Han vill att vita amerikaner vars förfäder dog för nordstaterna i det amerikanska inbördeskriget ska få skadestånd.

Förslaget ska ha framförts i en video på sociala medier, som citeras av New York Post, och ska ha kommit som ett svar på ett förslag i Kalifornien om att svarta ättlingar till slavar ska kunna få upp till 360 000 dollar i skadestånd.

— Vita människor dog för att befria svarta. Det har aldrig hänt i mänsklighetens historia, men det hände här i Amerika. Detta lärs inte ut i skolor särskilt mycket eller hur?, sa Morena.

— De får det att låta som att USA är ett rasistiskt, trasigt land. Nämn ett land som gjorde det, som befriade slavarna, som dog för att göra det. Ni vet hur de pratar om skadestånd. Vår är skadeståndet för människorna i norr som dog för att rädda livet på svarta människor?, fortsatte han.

Videoklippet ska ha fått närmare 600 000 visningar och retat upp liberaler ordentligt. En representant för Morenos team ska ha förklarat att de som upprörs helt missade poängen med utspelet, som var att peka på ”demokraternas hyckleri”.

Ohio är traditionellt sett som en så kallad svängstat, vilket innebär att federala poster kan vinnas av antingen demokrater eller republikaner. Därmed kan nationella val i Ohio avgöra vilket parti som vinner inflytande i kongressen.