USA I helgen inledde Donald Trump sin presidentvalskampanj i den symboliska staden Waco i Texas. Trump försvarade i sitt tal stormningen av Kapitolium 2021 och hyllade de som fängslats efter incidenten som hjältar.

USA:s tidigare president Donald Trump röstades bort under mystiska omständigheter efter sin första mandatperiod till förmån för Joe Biden. Förra året gav Trump besked om att han avser utmana Biden igen i det kommande presidentvalet nästa år.

I lördags inledde Trump sin presidentvalskampanj i staden Waco i Texas. Trump har själv hävdat att han valde Waco eftersom Texas republikanske viceguvernör Dan Patrick tipsat honom om att han hade starkt stöd i staden. Men samtidigt har det uppmärksammats att det är 30 år sedan den 51 dagar långa belägringen av byggnadskomplexet till den kristna sekten Branch Davidians skedde i Waco, där de federala polisernas agerande ledde till att över 76 människor dog, inklusive 20 barn.

Belägringen av Waco har blivit en symboliskt viktig händelse för amerikanska systemkritiker och ett bevis på den federala regeringens förtryck och terror mot oliktänkande.

Under mötet hyllade Trump de amerikaner som stormade Kapitolium i januari 2021 i protest mot resultatet av presidentvalet, som många menade berodde på valfusk. Flera personer har dömts efter incidenten, som av media och politiker beskrivits som ”terrorism”. Trump inledde dock mötet genom att spela sången ”Justice for all” – en låt som toppat diverse musiktopplistor där Trump reciterar den amerikanska trohetseden till en kör bestående av män som är frihetsberövade för sin inblandning i stormningen sjungandes nationalsången.

— Ni kommer få upprättelse och bli stolta. Ligisterna och brottslingarna som korrumperar vårt rättssystem kommer att bli besegrade, bedyrade Trump under mötet till jubel av publiken.

Samtidigt arbetar Trumps politiska motståndare bland politiker och den djupa staten febrilt för att frihetsberöva Trump. Nyligen hävdade Trump att han skulle gripas redan förra veckan, vilket det till viss del ska ha förberetts för. Många anser dock att det bara är en tidsfråga innan den federala staten gör ett försök att gripa Trump för att förhindra att han ställer upp i valet.