UTRIKES. Efter att ha varit försvunnen en månad har rebelledaren för de pro-ryska separatisterna Igor Strelkov dykt upp tillsammans med den ryske presidentrådgivaren Aleksandr Dugin på en ö i ryska Karelen.

Strelkov och Dugin på gemensamt besök i Valamo.

På en videofilm som lagts upp på Youtube syns den förre ledaren för separatisterna i Donetskrepubliken Igor Strelkov tillsammans med den ryske presidenten Vladimir Putins geopolitiske rådgivare Aleksandr Dugin. Platsen är antagligen ön Valamo i Ladogosjön, mest känd för ett tusenårigt rysk-ortodoxt kloster samt för sitt med nordiska mått mätt påtagligt milda klimat. Det är också känt att president Putin har ett fritidshus på ön.

Igor Strelkov är ledare för de milisförband som försvarade fronten vid Slovjansk och Kramatorsk i västra delen av Donetskrepubliken i inbördeskrigets Ukraina. Efter att ha retirerat till huvudstaden Donetsk i början av juli tog Strelkov befälet över de politiskt splittrade självförsvarsstyrkor som utgjorde utbrytarrepublikens försvar, och samordnade dessa under en gemensam stab.

Som befälhavare för Donetskrepublikens styrkor ledde Strelkov den lyckade inringningen och förstörelsen av Kiev-lojala trupper som försökt omringa huvudstaden och trängts in längs den ryska gränsen. På grund av politiska faktorer inom Rysslands maktelit tvingades dock Strelkov att lämna sin post som Donetskrepublikens försvarsminister i mitten av augusti när de politiska ledningarna i både Donetskrepubliken och den intilliggande Luhanskrepubliken byttes ut mot ledningar med mer lokal profil.

Källa:
Strelkov at Valaam


  • Publicerad:
    2014-09-05 16:00