UKRAINA. Den ryske nationalisten Pavel Gubarev ligger medvetslös på ett sjukhus i den ryska staden Rostov vid Don, efter att hans bil blivit beskjuten i Donetsk.

gubarev-strelkov

Gubarevs fru Ekaterina, Igor Strelkov och Pavel Gubarev.

Den tidigare ”folkets guvernör” i Donetsk, Pavel Gubarev, är förd till ett sjukhus i Rostov vid Don. Gubarev är medvetslös med svåra skallskador efter att den bil han färdades i blivit besjuten och kraschat in i en stolpe.

Händelsen inträffade i det område som kontrolleras av rebellerna i utbrytarrepubliken Donetsk. Okända personer öppnade eld mot bilen som Gubarev färdades i vilket resulterade i att bilen drog av vägen och kraschade in i en stolpe. Gubarev har tidigare överlevt ett mordförsök i juni i år då hans lägenhet besköts med raketgevär.

Pavel Gubarev var tidigare med i den nationalsocialistiska organisationen Rysk Nationell Enighet (RNE), vilken leds av den ryske nationalisten Aleksander Barkashov. Numera är han och hans fru Ekaterina Gubarev anknutna till Aleksandr Dugins eurasiska rörelse. Gubarev har även kontakter med en nationalistisk forskarrörelse i Ryssland som försöker att rädda den vita rasen genom att kontra våra alltför låga födelsetal och höga dödstal genom att överföra vita människors medvetanden till elektroniskt styrda kroppar, så kallad transhumanism.

I egenskap av ”folkets guvernör” var Gubarev i praktiken ledare för Donetskrepubliken under våren då självständighetskampen fördes genom att Dugin-inspirerade aktivister ockuperade den ukrainska kuppregimens myndighetsbyggnader. Han blev i samband med detta kidnappad och bortförd av regimen och så småningom dömd till ett tvåårigt fängelsestraff. Ledarskapet övergick då till Denis Pushilin som blev Donetskrepublikens förste officielle ledare i samband med att kampen övergick i en militär fas.

Gubarev frigavs i början av maj i år under en fångväxling och återvände genast till Donetsk. Ledarskapet för utbrytarrepubliken togs dock över av Igor Strelkovs gamle samarbetspartner Alexander Borodai. Strelkov och Borodai har tidigare arbetat tillsammans i en rad nationalistiska projekt, bland annat tillsammans med den judisk makt-kritiske tidningsmannen, kommunisten och radikale nationalisten Alexander Prokhanov. Enligt Prokhanov är Borodai ”en sann vit rysk nationalist”. Borodai ersattes senare som Donetskrepublikens ledare av Oplots chef Alexandr Zachartjenko i samband med att Strelkov avsattes från posten som utbrytarrepublikens försvarsminister.

Gubarev har tills nu fortsatt att arbeta inom den högsta ledningen för Donetskrepubliken. Han är den rebelledare som stått Strelkov närmast och är vid sidan av Alexey Mozgovoi en av få som öppet visat stöd för Strelkov efter dennes avsked. Det nuvarande läget är att Gubarev, Strelkov och Dugin tillsammans utgör en radikalare och mer krigisk falang inom rebellrörelsen och starkt ifrågasätter det taktiskt riktiga i förhandlingarna med Ukrainas judiske president Petro Porosjenko (tidigare Valtzman).

Källor:
East Ukraine rebel leader Gubarev unconscious after ambush
Assassination Attempt Sends Ukrainian Rebel Figurehead to Russian Hospital
Strelkov’s Followers ’In Prostration’: Russian Interview with Separatist Leader Gubarev
Yes to “Russia 2045”!


  • Publicerad:
    2014-10-14 21:15