POLEN. Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski, som är en av kandidaterna till att bli EU:s nye utrikesminister, har spelats in på band där han säger att Polens allians med USA är mycket skadlig för Polen.

Polens militära allians med USA mot Ryssland har vållat en politisk skandal.

Polens militära allians med USA mot Ryssland har vållat en politisk skandal.

Polen är sedan 2007 formellt USA:s främsta allierade i östra Europa och en viktig del i USA:s plan på en missilförsvarssköld mot Ryssland, som syftar till att kunna angripa Ryssland med kärnvapen utan att Ryssland kan attackera tillbaka. Men nu säger Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski att alliansen är skadlig för Polen och ett hot mot landet.

Utrikesministern sade på det nyligen offentliggjorda hemligt inspelade samtalet att Polens allians med USA är ”fullständigt skadlig” och ”skapar en falsk känsla av säkerhet”. Han menade att på grund av denna skadliga allians kommer Polen att hamna i konflikt med grannländerna Ryssland och Tyskland, som Polen är inklämt emellan och traditionellt fientligt till, troligen även med Frankrike som förväntas ta Tysklands parti. Ryssland, Tyskland och Frankrike är sedan länge kända för att vilja begränsa USA:s och NATO:s stora inflytande över Europa.

Enligt Radio VR:s politiska expert Andrew Korybko kommer USA antagligen att se mellan fingrarna på Sikorskis uttalande. Detta eftersom Polens utrikesminister Sikorski är neokonservativ och västvänlig och därför kan antas ha gjort uttalandet som en objektiv bedömning av det faktiska läget Polen befinner sig i.

— De [USA] bryr sig inte om vilka politiska partier som har makten, men de behöver polskt territorium för missilförsvarsskölden, för NATO-baser, för den här politiken med att öka NATO:s närvaro i östra Europa. USA ser Polen som den perfekta basen för anti-rysk utrikespolitik, säger Korybko.

USA har vägrat att kommentera uppgifterna från det hemligt inspelade samtalet. Samtidigt rapporteras att Jerzy Dziewulski, före detta säkerhetsrådgivare till den tidigare polska presidenten Aleksander Kwasniewski finns på bild, uniformerad och beväpnad, vid frontlinjen nära det rysk-separatistiska upprorscentrat Slavyansk tillsammans med Ukrainas kuppledare, den kristne sionisten Aleksander Turchynov.

Dziewulski uppger själv att han är tränad i USA, Tyskland, Frankrike och Israel. Utrikesministern Sikorski har kommenterat det hela med att om det fanns polska legosoldater i Ukraina skulle han omedelbart anmäla detta till polisen och åklagarna. Polen har sedan tidigare anklagats för att ha stridande förband i östra Ukraina i form av just privata legosoldatförband.

Källor:
US refuses to confirm negative statements of Polish Foreign Minister concerning Obama administration
US will save embattled FM as route to Poland’s politics – expert
West doesn’t want to have Poland’s hands dirty with what’s going on in Ukraine’s east – expert


  • Publicerad:
    2014-06-24 17:15