UTRIKES. USA:s utlovade tillbakadragande av trupper från Syrien har ingen tidsgräns. Dessutom kompliceras manövern av relationen mellan Turkiet, Syriens kurder samt den syriska regeringen under Bashar al-Assad.

Donald Trumps neokonservative säkerhetsrådgivare John Bolton har meddelat att USA:s omtalade tillbakadragande från Syrien inte har någon tidsgräns, samt att manövern är beroende av garantier från Turkiet.

USA har nämligen i Syrien till stor del förlitat sig på den kurdiska YPG-gerillan. Dessa ses av Ankara som den syriska grenen av den i Turkiet terrorklassade PKK-milisen. Turkiet har därför flera gånger utfört militära operationer mot kurder i Syrien, mot den syriska centralregeringens vilja. Trots att USA tidigare blundat för dessa turkiska manövrar – kanske för att inte reta upp en Nato-allierad nation i onödan – är det alltså ytterligare ett sådant scenario som USA nu vill försäkra sig om att deras kurdiska allierade inte råkar ut för igen.

— Vi tycker inte att Turkiet borde vidta militära åtgärder som inte till fullo är koordinerade med och godkända av USA, meddelade John Bolton.

Situationen har komplicerats ytterligare av att även syriska regeringstrupper mobiliserat mot norra Syrien för att fylla det militära vakuum som USA:s tillbakadragande kommer att skapa. Detta på begäran av kurderna, som således ser Turkiet som en större fiende än Bashar al-Assads regering i Damaskus.

Källa:
US troop pullout from Syria conditional on Turkey’s security guarantees for Kurds – Bolton


  • Publicerad:
    2019-01-07 18:20