MELLANÖSTERN. Israels armé har inlett en operation för att förstöra gränsöverskridande tunnlar från Libanon.

Israels armé har inlett en operation för att förstöra gränsöverskridande tunnlar från Libanon. De påstår att tunnlarna används för att göra intrång på israeliskt territorium och att de kan användas av Hizbollah som en del i deras ”offensiva plan”. Enligt israelisk media är tunnlarna byggda av hållbar betong och har både sekundära flyktvägar, 24 timmars strömförsörjning med underjordiska generatorer samt ett ventilationssystem.

Till Jerusalem Post säger Israels försvarsstyrkors (IDF) talesman Ronen Manelis att ”tunnelgrävandet utgör en uppenbar kränkning av Israels suveränitet”. IDF har också anklagat Libanons regering – av vilken Hizbollah är en del – för att inte ha agerat mot utvecklingen. Beirut har ännu inte svarat på Israels beskyllningar.

Israel och Libanon har varit fientliga mot varandra i årtionden. Gränsen mellan dem fastställdes år 2000 av FN som en del av Israel. Detta i enlighet med en 20 år gammal resolution från FN:s säkerhetsråd, som beordrade Israel att dra tillbaka sina trupper från södra Libanon.

Den senaste konflikten mellan Israel och Libanon ägde rum år 2006 då ingen stridande part fick överhanden. Sedan dess har incidenter inträffat då och då vid gränsen och israeliskt stridsflyg inkräktar regelbundet på libanesiskt luftrum. Bland annat för att göra räder mot mål i Syrien.

Källa:
Northern Shield: Israel launches op to cut off Hezbollah tunnels on Lebanese border


  • Publicerad:
    2018-12-04 18:40