ISRAEL. En gammal konflikt om militärtjänstgöring har blossat upp mellan Israels ledning och landets mest ortodoxa religiösa judar. Förre försvarsministern utpekas som boven i dramat.

Arkivbild.

För några år sedan rapporterade Nordfront att den israeliska lag som tvingar alla män att göra militärtjänstgöring i landet skulle komma att rivas upp så att de religiöst mest ortodoxa judarna skulle slippa militärtjänstgöringen.

Det var efter påtryckningar från ultra-ortodoxa partier i Knesset som den dåvarande regeringen ledd av Benjamin Netanyahu kom med förslaget som sedan genomfördes.

Nu har en konflikt blossat upp mellan Netanyahu, förre försvarsministern Avigdor Lieberman och de ortodoxa harediska judarna.

De ultraortodoxas parti varnar nu Lieberman för att ”orsaka inbördeskrig i Israel” genom att vägra att stödja det nya lagförslag som skulle kräva att även män som är harediska judar inkluderas i värnplikten. För tillfället kan de nämligen slippa det om de anger de rätta skälen och att de studerar sin religion.

Skälet till att harediska judar inte vill att de unga männen ska göra militärtjänstgöring handlar mer om att de inte ska avbryta sina viktiga religiösa studier än att de skulle vara ”pacifister”.

Avhopparen Lieberman straffar sin forne partiledare
De ortodoxa judarna anklagar nu Lieberman för att utnyttja deras undantag från värnplikten för att störta Netanyahus högerextrema regering.

Kritiken liknar Netanyahus egna ställning i frågan. Han tror nämligen inte att Lieberman verkligen vill ha ett regeringssamarbete med honom.

Det är därför Lieberman piskar upp ilskan hos de ultraortodoxa, vilket skulle kunna komma att leda till nyval.

Netanyahu vann i april i år premiärministervalet för femte gången men han har haft svårt att bilda en koalitionsregering på grund av att hans eget parti, Likud, inte på egen hand fick tillräckligt många mandat. På onsdag måste han vara klar.

Enligt de ortodoxa judarna pekar är Liebermans ovilja att ändra ”ett enda kommatecken eller ord” i lagen på att det är ”uppenbart att han inte är intresserad av någon konstruktiv lösning eller diskussion, det enda han vill är att hindra regeringsbildningen”.

Men detta förnekar Lieberman genom att twittra att för hans parti kan bara Netanyahu komma i fråga för att bilda regering.

Lieberman hoppade av Likudpartiet i november efter det att Netanyahu hade gått med på eldupphör med palestinska Hamas.

Enligt Kulanus partiledare Moshe Kahlon misstänker Netanyahu att Lieberman nu straffar honom extra hårt för hans ”veka” attityd mot fortsatt intensivt krig mot Palestina efter deras samtal om saken som de hade efter  premiärministervalet i april.

Källor:
‘Don’t drag Israel into civil war’: Ultra-Orthodox party urges ex-minister over military draft bill
Finance Minister Won’t Serve Another Term in Narrow-majority Netanyahu Government


  • Publicerad:
    2019-05-27 20:25