ISRAEL. År 2014 antogs en lag i Knesset om att tvångsinkalla alla israeliska män till värnplikt. Nu vill den nya regeringen riva upp densamma.

Efter protester från de ultra-ortodoxa partierna i Knesset vill Benjamin Netanyahus regering riva upp lagen om obligatorisk militärtjänstgöring för alla israeliska män. Tidigare har man kunnat ange personliga skäl för att slippa värnplikten. Det var det främst liberala och sekulära partiet Yesh Atid som år 2014 var drivande bakom lagen om att alla Israels män måste ”dela den militära bördan”. De flesta ultra-ortodoxa vill inte att deras ungdomar ska behöva avbryta sina religiösa studier, dessa representeras av 11 av Knessets 120 ledamöter.

En minoritet av de ultra-ortodoxa betraktar staten Israel som hädelse då denna enligt dem får existera först efter <strohttps://www.nordfront.se/?p=72657&preview=trueng>Messias ankomst. Att skapa Israel genom mänsklig handling dessförinnan är därmed att betrakta som synd. Därmed är militärtjänstgöring i den sionistiska armén otänkbart och dessa väljer istället att ta de rättsliga konsekvenserna istället för tjänstgöring.

Den mest aktivistiska gruppen kallar sig Neturei Karta och har gjort sig kända för att elda Israels fana offentligt på högtider såsom förintelsens minnesdag, motdemonstrationer mot sionistiska marscher och jippon samt solidaritetsaktioner på västbanken och Gaza. Förra veckan anordnade man en demonstration utanför rabbinen Yosef Elboims hem där denne utsattes för stenkastning sittandes i sin bil. Se en film från aktionen HÄR.

Källor:
Why these ultra-Orthodox Jews support the Palestinian cause
Lapid opens battle against cancellation of law for haredi IDF conscription


  • Publicerad:
    2015-11-08 01:05