UTRIKES. Rick Rosenthal är jultomte till yrket och driver en tomteförmedling och en tomteskola. Han säger att han blir ”en bättre jude” när han drar på sig tomtedräkten. 

Proffstomten Rick Rosenthal, Atlanta, USA (Privat foto)

Rick Rosenthal, 66, i Atlanta i USA går regelbundet i synagogan, han följer koscherreglerna och den judiska ortodoxins bud. Samtidigt är han jultomte till yrket och driver en tomteförmedling och en tomteskola. Han säger till den judiska nyhetsbyrån JTA att han inte ser någon motsättning mellan att vara ortodox jude och symbol för julen.

— Om man ser på världen med barns ögon är det en bättre känsla. Jag är en bättre människa och en bättre jude eftersom jag är tomte, säger Rick Rosenthal.

Han förklarar att han som tomte sprider glädje och gör världen till en bättre plats, något som är helt i enlighet med den judiska traditionen.

— Som judar ska vi vara ett ljus för de andra folken, säger han med direkt hänvisning till profeten Jesaja.

För sju år sedan beslutade han sig för att bli yrkestomte efter att tidigare ha varit affärsman. Säsongen börjar i oktober och han framträder på privata julfester, på varuhus och i köpcenter, i reklam-tv.

— Människor litar på dig för att du är tomten. Det är inte ett jobb, det är ett kall, säger Rick Rosenthal.

Han driver skolan Northern Lights Santa Academy som ger tomtekurser två gånger om året med ett hundratal elever varje gång. Dessutom driver han Nationella tomtebyrån dit alla som söker en jultomte, tomtemor eller tomtenisse kan vända sig.

Källa:
This professional Santa Claus is an Orthodox Jew


  • Publicerad:
    2018-12-19 17:00