ISRAEL. Ortodoxa judar försökte med kriminella metoder skydda en kvinnlig pedofil anklagad för 74 sexövergrepp på åtta judiska flickor i Australien. Skandalen går ända upp i israeliska regeringen.

Israels Tora-ortodoxa tidigare hälsominister skyddar kriminella pedofiler.

Den gångna helgens största ”snackis” i Israel gäller Ya’akov Litzman som är ledare för det ashkenasiska ultraortodoxa partiet Den förenade torajudendomen (Jahadut Ha-Torah Ha-Me’uchedet).

Litzman åtnjuter hög status även som ”förintelseöverlevare” efter sina föräldrar i Tyskland under andra världskriget.

På torsdagen förhördes Ya’akov Litzman av polis, misstänkt för att för flera år sedan ha hotat och utövat påtryckningar på distriktspsykiatern i Jerusalem, Jacob Charnes, att utfärda falska intyg åt den kvinnliga pedofilen Malka Leifer.

Om psykiatern vägrade, skulle Litzman se till att flera av myndighetens läkare fick sparken.

Charnes vägrade inte. Leifer ljög om sin psykiska insufficiens. Charnes skrev på intygen. Det blev två separata intyg som stödde hennes sak, precis som Ya’akov Litzman hade krävt. Och Malka Leifer fick leva i frihet i Emmanuel, en israelisk illegal bosättning byggd på palestinsk mark.

De falska intygen visade att Leifer var psykiskt oförmögen att ställas inför rätta för sina brott. Hon hävdades riskera allvarliga panikångestattacker som kunde utgöra fara för henne själv.

Ökänd pedofil
Malka Leifer, även hon ultraortodox jude i samma kretsar som Litzman, var tidigare föreståndarinna för en ortodox judisk flickskola i Melbourne, Australien.

Hon avslöjades som pedofil 2008 efter att ha utfört 74 dokumenterade våldtäkter och andra sexuella övergrepp på minst åtta judiska flickor på sin skola, Adass Israel School, mellan åren 2003 och 2008.

Judinnan Malka Leifer som pedofil i Australien och som bedragare i Israel.

Samma kväll som Leifers pedofili blev känd utanför skolan bokade en hustru till en av skolans styrelsemedlemmar första bästa flyg till Israel åt Leifer och fyra av hennes åtta barn – utan att informera polisen. Skolan betalade alla biljetter.

Australien begärde henne utlämnad och har upprepade gånger kritiserat Israel för att låta henne leva i frihet men har hittills aldrig fått gehör för sina krav. Leifer har praktiskt nog både australiensiskt och israeliskt medborgarskap och åtnjuter därmed den israeliska statens skydd.

Leifer avslöjad – igen
2018 arresterades Leifer igen, denna gång hemma i Israel. Medborgarorganisationen Jewish Community Watch hade i smyg filmat Leifers dagliga liv med dolda kameror.

Bilderna visade att Leifer kunde leva normalt, helt utan de påstådda psykiska problem hon och distriktspsykiaterns intyg hade åberopat som skäl för att slippa rättegångar eller utlämning till Australien.

Efter att ha förhalat Leifers psykiatriska ärende i flera månader sedan hon åter arresterats, skrev Charnes till slut ett nytt utlåtande som annullerar hans tidigare utlåtanden om hennes psykiska tillstånd.

Efter ”nya undersökningar” hade han då kommit fram till att Leifer är fullt psykiskt kapabel att möta rättvisan.

Det är dessa turer som har lett rättsväsendet att inleda undersökningar mot den tidigare hälsoministern Ya’akov Litzman.

Den ruttna mandeln
Sedan dess har pedofilen motarbetat rättvisan även inom Israel. Hon hyrde en lobbyfirma ledd av mediekonsulten Ronen Tzur för att anordna en kampanj för sin sak.

Kampanj mot den ”ruttna” Ayelet Shaked.

Tzur formulerade kampanjen ”Den ruttna mandeln”, vilket anspelar på justitieministern Ayelet Shakeds efternamn som betyder mandel. Tzur vägrar svara på frågor om grundvalarna för sin kampanj:

— Vi pratar inte om våra kunder, säger Tzurs kommunikatör.

Syftet med svartmålningskampanjen mot Shaked är återigen att förhindra ett utlämnande av Malka Leifer till Australiens rättvisesystem.

Krigs- och aphartheidhetsaren Shaked – som har sagt att alla palestinier bör utrotas – har starka kopplingar till maktsfärer långt utanför Israel, inte minst Australien.

Kampanjaktivisterna mot henne har lovat att avslöja Shakeds intressen i Australien om hon skulle skriva på en order att utlämna Leifer till Australien.

Shaked meddelade redan i november att hon inte låter sig skrämmas av sådana hot.

— Jag säger att om domstolen beslutar att ge orden att utlämna henne, kommer jag att skriva under den ordern, sade Shaked.

Ett av barnen som föll offer för Leifers övergrepp, Dassi Erlich – idag en vuxen kvinna – blev inte förvånad över kampanjen mot utlämnandet av Leifer.

— Vi är inte precis chockade, detta var liksom väntat. Vi vet att Leifers team inte skulle sky några medel för att se till att [utlämningen] inte ska genomföras, har Erlich sagt.

Malka Leifer begick upprepade sexbrott mot minst åtta flickor på sin skola.

Ya’akov Litzman – å sin sida – är i Israel en känd aktivist för dömda pedofiler. Han har bland annat ofta stöttat och besökt det ökända ”pedofilrovdjuret” Rabbi Eliezer Berland som fängslades för sina barnövergrepp.

Vilka påföljder han kommer att drabbas av efter sitt kriminella beteende – om några – återstår att se. Processen mot alla inblandade i skandalen fortsätter att dra ut på tiden. Det finns kritiker som misstänker att förhalningarna är medvetna, inte bara från Leifers pedofila vänner utan även från myndigheters och politikers håll. Som regel ska ingen jude behöva lämna det förlovade landet.

Källor:
ליצמן נחקר בחשד ששיקר וסייע למורה החשודה בפדופיליה
התוכנית: לחלץ נאשמת בעבירות מין דרך השחרת השרה שקד
Litzman threatened state psychiatrists into helping alleged pedophile
Police suspect Litzman met with top psychiatrist to sway him on Leifer case
Malka Leifer’s team rallies to prevent extradition to Australia over child sex assault charges


  • Publicerad:
    2019-02-18 23:00