UTRIKES. Delstatsuniversitetet i Georgia, USA, avbokade den inbjudna talaren journalisten Abby Martin på grund av att hon vägrade att skriva på en trohetsdeklaration till Israel.

Journalisten Abby Martin, 35. Bild: Facebook.

Sedan 2014 har 28 delstater i USA, bland annat Georgia, infört lagstiftning som förbjuder uppmaningar till bojkott av Israel. Därför måste personer som ska tala på universitet och andra offentliga institutioner i förväg skriva på en trohetsdeklaration mot Israel.

Georgia Southern University hade bjudit in journalisten Abby Martin, 35, för att hålla en föreläsning, men efter att hon vägrat att skriva under lojalitetsdeklarationen avbokades hon direkt.

— Jag vägrade och mitt tal ställdes in. Eventet blev inte av efter att kollegor ställt sig bakom mig, säger Abby Martin till nättidningen Telesur.

Martin är en uttalad kritiker av den Israeliska regeringens apartheid-system och dess antipalestinska politik.

Den 11 december 2019 skrev president Donald Trump under en presidentorder med syftet att bekämpa ”antisemitismen på universiteten”, som han uttryckte det.

Trump sade uttryckligen att beslutet är riktat mot BDS-rörelsen (Boycott, Divestment and Sanctions movement) som han kallade en ”antisemitisk kampanj mot Israel”.

BDS-rörelsen har haft märkbara framgångar på universiteten runtom i USA i takt med att fler människor får upp ögonen för och stödjer den palestinska kampen.

BDS-rörelsen grundades 2005 av 170 olika palestinska organisationer, och har sedan dess rönt så gott renommé att den har varit nominerad till Nobels fredspris.

Källa:
Abby Martin Banned From Speaking at US University For Refusing to Sign Pro-Israel Pledge


  • Publicerad:
    2020-01-19 20:20