ANTISEMITISM Dagar efter publiceringen av ADL:s och Hillel Internationals rapport om antisemitismen vid amerikanska colleges, hällde ”attentatsmän” tvättmedel på en studentförenings Torah – och en snöboll sätts i rullning…

Under måndagen hölls en demonstration mot ”antisemitism” vid George Washington University efter att en judisk studentförening uppgivit att deras Tora ”vandaliserats” av ”antisemitiska attentatsmän”.

Ordföranden för studentföreningen Tau Kappa Epsilon förklarar enligt en rapport i universitetets studenttidning, att ”vandalismen” ägde rum tidigt på söndagsmorgonen.

En student berättar för tidningen att stark sås hade hällts ut på ett flertal platser i studentföreningens hus och flera föremål hade flyttas på.

Den skada som upprör föreningens medlemmar mest är dock den som drabbat deras exemplar av skriften Torah, som enligt studentföreningens ordförande förvarats i källaren och använts för att svära in nya medlemmar.

Torahkopior, som finns till salu i presentbutiker, är tryckta och därmed inte färdigställda av en ”skriftlärd”.

Tau Kappa Epsilon är inte officiellt en judisk studentförening, men cirka en fjärdedel av dess medlemmar är judar, uppger föreningens ordförande till studenttidningen.

På söndagseftermiddagen kom studentföreningen med ett officiellt uttalande med anledning av attentatet:

”Alla i hela vår gemenskap är mycket upprörda och ledsna över detta fruktansvärda antisemitiska dåd och detta våld mot våra bröder.”

Mönster av antisemitism vid colleges

En bild som visar den skadade Torahn cirkulerade under söndagen på sociala medier och uppges i Jewish Telegraphic Agency (JTA) ”ha lett till fördömanden från en vid skara judiska förespråkare och influencers, bland vilka en del sammanknippar incidenten med vad de beskriver som ett mönster av antisemitism vid campus på olika colleges.

I ett Twittermeddelande, som på måndagsmorgonen hade delats över 5000 gånger, skriver den så kallade influencern Hen Mazzig, en av de första att posta om attentatet:

”Det judiska studenthuset vid George Washington University har utsatts för ett inbrott, och dess Torah har förstörts. De [attentatsmännen] delade på skriftrullen och hällde tvättmedel på den … Detta är inte Nazityskland 1938. Det är ett amerikanskt collegecampus 2021.”

Universitetets rektor Thomas LeBlanc har i ett uttalande till studenttidningen fördömt incidenten och kallat den ”en antisemitisk illgärning”.

Han har även förklarat att Universitetspolisen och Polismyndigheten i Washington, D.C. nu tillsammans utreder attentatet.

JTA påminner om att rapporten kommer endast dagar efter att Hillel International samt Anti-Defamation League släppte resultaten av ”sin första gemensamma kartläggning någonsin” av antisemitism vid campus på amerikanska colleges.

Denna undersökning kommer fram till att en tredjedel av amerikanska collegestudenter uppger att de någon gång det senast året erfarit så kallad antisemitism i någon form.

ADL ställer krav

ADL:s Washingtonavdelning har på Twitter skrivit att de talat med och polisen samt att man ”förväntar sig en heltäckande och snabb utredning”.

En av de judiska organisationerna på Campus organiserade på måndagseftermiddagen ”en Torahprocession och solidaritetsdemonstration” för Tau Kappa Epsilon.

När hatet visar sitt fula tryne, måste vi gå samman till en mäktig kraft av kärlek och enighetstod att läsa i meddelandet som uppmanade till uppslutning för manifestationen.

Och rektorn påstod att han inte kommer tolerera antisemitism

Den välkände rabbinen Levi Shemtov, som leder Chabad GW och representerar Chabad i Washington D. C., förärade enligt studenttidningen på söndagen studentföreningen med ett besök.

Jag känner att något som detta förtjänar mycket mer än bara rutinmässig uppmärksamhet” sa Shemtov, som förra veckan stod som värd för en manifestation mot antisemitism vid campus, till studenttidningen.

Han fortsatte:

”I synnerhet som det utspelade sig i nära samband med förra veckans manifestation - där universitetets rektor själv stod på scenen och sa att han inte kommer tolerera någon antisemitism på detta campus.”