UTRIKES. Israel kallade igår hem sin ambassadör från Sverige efter att Sverige erkänt Palestina som en legitim stat. Israels utrikesminister skriver nu också sura inlägg på Facebook .

Igår erkände Sverige slutligen Palestina som ett självständigt land. Detta retade upp Israel som omedelbart kallade hem sin ambassadör från Sverige.

Nu har Israels utrikesminister, Avigdor Liberman, också skrivit ett surt inlägg på Facebook där han ifrågasätter Sveriges beslut. I inlägget skrev han bland annat följande:

Den svenska regeringen borde förstå att konflikten i Mellanöstern är mer komplicerad än att sätta ihop IKEA-möbler, och frågan borde hanteras med ansvar och känslighet.

Sveriges utrikesminister, Margot Wallström (S), har spydigt svarat Liberman att han inte förstår det här med IKEA-möbler.

— Det krävs en partner, samarbete och en manual, säger Wallström som svar på Libermans utspel.

Beslutet att erkänna Palestina innebär att Sverige är det första landet som gjort detta efter att ha gått med i EU. Malta och Cypern har också erkänt Palestina men gjorde det innan de gick med i EU. I övrigt har inga EU-länder utöver dessa tre erkänt Palestina, trots att Israels konstanta övergrepp mot palestinierna tvingat EU att bli lite mer kritiskt till Israel.

Källa:
’MidEast not IKEA simple’ – Israeli FM snaps at Sweden over Palestine


  • Publicerad:
    2014-10-31 16:35