UTRIKES. Sveriges utrikesminister får inte besöka den judiska staten Israel. Detta då den svenska regeringen retat upp Israel genom att erkänna Palestina som en legitim stat.

Idag hade Margot Wallström, Sveriges utrikesminister, ett inplanerat statsbesök i Israel för att delta i ett seminarium till Raol Wallenbergs minne. Besöket har varit inplanerat sedan länge. Förra veckan ställdes dock besöket in, enligt UD på grund av kalenderskäl.

Idag kom dock sanningen bakom det inställda besöket fram. Utrikesminister Wallström är helt enkelt inte välkommen till Israel sedan Sveriges nytillsatta rödgröna regering bestämde sig för att erkänna staten Palestina. Judarna i Israel ser inte med blida ögon på det och allt sedan dess är relationen länderna emellan allt annat än varma.

Emmanuel Nochshon på Israeliska UD säger att Wallström inte hade fått några officiella möten i Israel om hon hade rest dit, utan då fått inträde som vanlig privatperson och därmed inte kunnat räkna med till exempel vakter och beskydd som annars är brukligt.

Enligt Per Jönsson som är Mellanösternexpert är detta en upptrappning från Israels sida. Han anser att detta inte enbart är en markering utan en direkt handling och tycker att detta är mycket allvarligt och tror att det kommer att påverka relationen under en lång tid framöver.

— Erkännandet i höstas var naturligtvis allvarligt och det här är ett direkt svar på det. Det är en upptrappning, säger Jönsson.

Då en israelisk diplomat har sagt till Jerusalem Post att Sverige endast har två alternativ, att antingen be om ursäkt för erkännandet av Palestina eller byta regering, är det svårt att se det på något annat sätt än att judarna i Israel på ett väldigt öppet sätt försöker diktera Sveriges politik.

Källa:
Expert: Detta är en upptrappning


  • Publicerad:
    2015-01-15 15:25