ISRAEL. FN har röstat igenom en resolution som fördömer Israels bosättningar på ockuperad palestinsk mark. USA har tidigare lagt sitt veto mot förslag mot Israels aggressiva bosättarpolitik men avstod denna gång.

Målet med Israels bosättningspolitik, som nu fördömts av FN:s säkerhetsråd.

Målet med Israels bosättningspolitik, som nu fördömts av FN:s säkerhetsråd.

Under kvällen röstade FN:s säkerhetsråd om en resolution som kräver att Israel slutar bygga illegala bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

USA har tidigare lagt in sitt veto mot liknande resolutioner och det var in i det sista oklart hur man skulle agera denna gång. Inför omröstningen krävde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu via Twitter att USA skulle lägga in vetot även denna gång. Trots detta valde de att lägga ned sina röster, vilket innebar att resolutionen gick igenom.

Ursprungligen var det Egypten som lade fram resolutionen men enligt uppgift ska Donald Trump ha kontaktat landets president Abdel Fattah el-Sisi och bett honom dra tillbaka den, vilket han också gjorde. Nya Zeeland, Malaysia, Venezuela och Senegal valde dock att tillsammans återuppta resolutionen.

Israels energiminister Yuval Steinitz fördömde resolutionen och USA:s agerande när det stod klart att den gått igenom och menade att det var en attack på det judiska folket och att USA nu har svikit Israel

— Detta är inte en resolution mot bosättningar, det är en anti-Israel resolution, mot det judiska folket och judarnas stat. USA har ikväll helt enkelt övergivit sin enda vän i Mellanöstern, sa Steinitz.

430 000 judar bor illegalt på Västbanken medans ytterligare 20 000 bor i östra Jerusalem, som palestinierna ser som sin framtida huvudstad.

Israel lät dock hälsa redan innan omröstningen att det är ”noll chans” att de kommer att bry sig om resolutionen och upphöra med sin aggressiva bosättarpolitik.

Källor:
UN passes resolution on ending Israeli settlements
U.S. declines to veto U.N. Security Council resolution for Israel to stop Jewish settlement activity
FN:s säkerhetsråd fördömer byggandet av israeliska bosättningar


  • Publicerad:
    2016-12-23 21:20