SIONISM. Det norska socialdemokratiska Arbeiderpartiet fördömer nu ett initiativ av landets fackliga organisationer om en omfattande bojkott av Israel.

En bojkott av Israel faller inte det norska Arbeiderpartiet i smaken.

Det var i samband med att de norska fackföreningarnas centralorganisation Landsorganisasjonen (LO) under förra veckan höll kongress som man släppte ett offentligt uttalande rörande konflikten mellan Israel och Palestina.

I uttalandet uppmanar LO bland annat den norska regeringen att föra en politik som bidrar till att Israel avslutar sin illegala ockupation av palestinsk mark. LO vill också att den norska regeringen ska ”erkänna Palestina som egen stat inom 1967 års gränser” samt bojkotta handel med israeliska varor. Man säger sig även förespråka en internationell ”ekonomisk, kulturell och akademisk bojkott av Israel”.

LO:s främsta allierade, det norska socialdemokratiska Arbeiderpartiet, är dock inte särskilt förtjusta i den fackliga uppmaningen till bojkott.

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre fördömer nu bojkotten och menar att något sådant inte skulle avancera fredsprocessen mellan Israel och Palestina.

— Jag kan klargöra att det inte är Arbeiderpartiets politik och det är inte heller en politik som kommer att föras av en regering under mitt ansvar, säger Støre till norska NTB.

Inte heller den norska borgerliga regeringen tycker att LO:s förslag är något att anamma för Norge.

— Regeringen stödjer inte en bojkott av Israel. Jag beklagar LO:s nya linje i denna fråga. Detta är inte vägen att gå för att bidra till att lösa den låsta konflikten mellan israeler och palestinier, sade Norges utrikesminister Børge Brende i ett uttalande.

Norska LO:s nya uttalande om Israel och Palestina röstades under fredagen igenom med 193 röster mot 117.

Källor:
Uttalelse Palestina
Erna og Jonas tar avstand fra boikott


  • Publicerad:
    2017-05-14 14:40