UTRIKES. En israelisk Knesset-politiker har i veckan uttalat att israeler måste ”ge sina liv” för att annektera det av Israel ockuperade palestinska området Västbanken. Detta samtidigt som de illegala bosättningarna på Västbanken fortsätter, trots omvärldens fördömanden.

Det är Israels utbildningsminister och partiet Habayit Hayehudis partiledare Naftali Bennet som i torsdags fällde det kontroversiella uttalandet. Västbanken, som Bennet alltså menar att israeler måste dö för att annektera, är ett palestinskt område som ockuperats av Israel sedan sexdagarskriget 1967.

Den israeliske ministern säger bland annat att det är en dröm att ”Judeen och Samarien” – de judiska namnen för Västbanken – ska bli en del av Israel. Han säger också att ”vi har ingen rätt att dela upp landet”. Vilken ”rätt” Bennet talar om är oklart.

Trots att Genevekonventionen förbjuder det och FN starkt motsätter sig det har Israel kontinuerligt byggt israeliska bosättningar på ockuperade palestinska områden. Över en halv miljon israeler bor idag i sådana bosättningar.

Bennets parti Habayit Hayehudi fick i senaste valet till det israeliska parlamentet Knesset 6,76 procent av rösterna. Partiet är i koalition med landets premiärminister Benjamin Netanyahu och hans parti Likud.

Källa:
Israeli minister urges Israelis to ‘give their lives’ for annexation of West Bank


  • Publicerad:
    2016-10-08 21:05