UTRIKES. Israels tidigare president Shimon Peres har avlidit av en stroke, 93 år gammal, i staden Ramat Gan, strax öster om Tel Aviv. Många västerländska världsledare uttrycker nu sin sorg och beundran över den avlidne, däribland USA:s president Barack Obama och Sveriges statsminister Stefan Löfven.

peres

Shimon Peres

Sedan två veckor tillbaka har Israels tidigare president Shimon Peres legat nedsövd efter att ha drabbats av en stroke. Vid tretiden på onsdagsmorgonen avled han till följd av denna på ett sjukhus i staden Ramat Gan, strax öster om Tel Aviv.

Ärkesionisten Shimon Peres hade en lång bakgrund inom israelisk politik och var den siste i livet av politikerna som var med och grundade staten Israel på 1940-talet. Under nära 70 år spelade han en central roll inom Israels politiska historia.

Förutom att under några av sina sista levnadsår 2007-2014 innehaft rollen som Israels president var han dessförinnan försvarsminister, utrikesminister, vice premiärminister samt även partiledare för de israeliska socialdemokraterna.

Under sin tid som försvarsminister var han en av de drivande krafterna bakom Israels kärnvapenprogram och förde även en hård linje mot palestinierna. Under 80-talet kom han att omvärdera detta och började istället att “kämpa för fred” i Mellanöstern och var en av dem som drev igenom det så kallade fredsavtalet mellan Israel och Palestina som slöts 1993. Något han sedan tilldelades Nobels fredspris för att dela tillsammans med Yitzhak Rabin och Yasser Arafat.

Med Shimon Peres bortgång förlorar Israel en legendarisk ledare och världen mister en kämpe för fred”, skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Jag kommer alltid att vara tacksam över att kunna kalla Shimon min vän (. . .) Shimon gav aldrig upp tanken på fred mellan israeler, palestinier och Israels grannar”, skriver USA:s president Barack Obama.

Källor:
Världen tar farväl av Shimon Peres
Shimon Peres är död


  • Publicerad:
    2016-09-28 10:50