CENSUR. Facebook samarbetar med israeliska myndigheter för att censurera palestinska Facebook-användare.

censur

Facebook gjorde nyligen ett avtal med israeliska myndigheter om att censurera palestinska Facebook-användare. Avtalet gjordes i Tel Aviv under ett möte mellan Facebooks toppchefer, judiske Joel Kaplan och Monika Bickert och Israels justitieminister Ayelet Shakes och säkerhetsministern Gilad Erdan.

Mötet arrangerades efter att israeliska myndigheter diskuterat att genomsöka sociala medier som publicerar material som de anser ”uppviglar till terror”. Israeliska myndigheter har tidigare lämnar 158 klagomål till både Youtube och Facebook för att få innehåll borttaget. Klagomålen har lett till att 95 procent av innehållen har tagits bort.

Enligt israeliska myndigheter så är inlägg på sociala medier den största orsaken till att palestinier angriper israeler i Jerusalem och på Västbanken. De flesta andra anser dock att nästan 50 år med expansiv och aggressiv israelisk ockupation är orsaken.

Israeliskt hat mot palestinier, som bland att uppmuntrar till etnisk utrensning, mord och hämnd på palestinier, är dock något som ofta förekommer i sociala medier. Justitieminister Shakes har bland annat publicerat en artikel på Facebook där mord på palestinska mödrar uppmuntras. Bland annat stod det:

Bakom varje terrorist står dussintals av män och kvinnor. Dessa inkluderar mödrar till martyrer som sänder sina barn till helvetet med blommor och kyssar. Mödrarna bör följa sina söner, ingenting annat skulle vara mer rättfärdigt. De måste försvinna på samma sätt som deras fysiska hem, där de uppfostrar sina ormar. Om inte, kommer fler ormar att växa upp där.

Källor:
Israel og Facebook samarbeider om sensur
Israel og Facebook skal samarbeide


  • Publicerad:
    2016-09-26 10:00