LONDON. En utställning om gränskontrollerna mellan Israel och Västbanken planeras att börja på måndag. Detta har fått lokala judar att bli rasande och anklagar nu arrangören för att demonisera Israel och spä på antisemitismen. En faktisk gränskontroll ska rekonstrueras i utställningen som äger rum på Hinde Metodist Church i London. De är även initiativtagarna bakom projektet och de slår från sig kritiken.

En metodistkyrka i London planerar just nu en utställning i sin kyrka. Titeln är ”You cannot pass today” och handlar om judarnas kontroller i Israel och på Västbanken. Tanken är att en så kallad ”checkpoint” ska rekonstrueras och det har fått lokala Londonjudar att gå i taket.

Vice presidenten för ”The Board of Deputies of British Jews”, Marie van der Zyl, har gått ut med ett pressmeddelande som bland annat säger ”Infrastrukturen för Israels säkerhet är ett svar på på fortsatta attacker mot israeliska civila” och hon fortsätter med att hävda att metodistkyrkans utställning i centrala London ”liknar en ensidig utställning som sätter onödig och ovälkommen press på relationerna mellan kristna och judar”.

På arrangörernas Facebook-sida kan man läsa om utställningen ”You cannot pass today” och där förklaras att tanken med utställningen är att den ska sammanfalla med kyrkornas världsråds temavecka ”World week for peace in Palestine and Israel”.

Londonrabbinen Barry Marcus vid den centrala synagogan i London anklagar de kristna metodisterna för att spä på antisemitismen och uttrycker stor oro för att utställningen som startar på måndag kommer att demonisera Israel.

Michael Ivatt är pressekreterare för de brittiska metodistkyrkorna och menar att utställningen framtagits med största respektfullhet och att den ska återspegla problemen med åtskiljda samhällen inom Israel och Palestina och därmed också förespråka eftertanke och fler som ”ber för freden”.

Källa:
Jewish fury over plan to recreate Israeli-Palestinian border checkpoint in church exhibition


  • Publicerad:
    2016-09-18 19:55