SPEL. I tiotals år har allehanda spel frossat i blodiga slag utan att judiska ledare klagar på det. Nu rasar judiska ledare över att Auschwitz finns med i ett onlinespel som en plats av stort historiskt värde.

Ingress-Infographic-featured

Onlinespelet Ingress, som skapades av det Google-ägda företaget Niantic Labs, spelas av miljontals användare världen över. Spelet handlar om att erövra portaler vid platser som har kulturell eller historisk betydelse. Detta kan vara alltifrån områden som Nevada-öknen, krigsplatser som Gettysburg eller allmänna platser, landmärken och monument etcetera.

I veckan godkände Google att spelarna även kunde få välja KZ-lägren Auschwitz-Birkenau, Dachau, Sachenhausen och Buchenwald som platser att kontrollera eftersom dessa platser har ett stort historiskt värde.

Då gick judarna i taket. Att föra in ”förintelsen” i ett spel utan att lyfta fram det judiska lidandet är både ”skrämmande” och ”störande”, menar judiska ledare.

– Ju mer samhället trivialiserar Förintelsen, desto oftare kommer vi att få se dessa fenomen. Att även koncentrationslägren blir föremål för spel är sorgligt, mycket sorgligt, säger Anti-Defamation Leagues avgående ordförande Abraham Foxman.

Rabbinen och judisk makt-ledaren Avraham Cooper, chef för Simon Wiesenthal-centret i Israel, anser att spelet är ”störande” att att han är beredd att ta med personerna bakom Ingress och Google på en veckolång resa till lägren för att ”utbilda dem om förintelsen”.

— Då kunde de få se Auschwitz och Dachau och se vad de representerade, säger han.

Källa:
Holocaust victims attack Google for putting Nazi death camps into virtual reality game


  • Publicerad:
    2015-07-04 16:10