RUMÄNIEN. Rumäniens president har nu antagit en lag som gör det förbjudet att förneka ”förintelsen”. Det är nu även straffbart att hylla Legionärsrörelsen.

Judiska världskongressens president Ronald Lauder hyllar nu den lag mot ”förintelseförnekelse” som Rumäniens president, Klaus Iohannis, har antagit.

— Vi gratulerar president Iohannis för hans starka ställning mot fascism, antisemitism och rasism. Endast genom att bekämpa förnekande av Förintelsen och fascismen på högsta nivå kan en nation på ett effektivt sätt motverka den oroande utbredningen av antisemitism i Europa.

Lagen som gör det straffbart att förneka ”förintelsen” är nu en del av Rumäniens strafflagar. Bryter man mot dessa lagar kan det leda till fängelse i upp till tre år. Förutom att det nu är olagligt att vara en ”förintelseförnekare” är det nu även olagligt att hylla den forna Legionärsrörelsen.

Under de senaste åren har flera politiker i Rumänien förnekat ”förintelsen”. En av dem sa att judar inte hade lidit i Rumänien under tiden för ”förintelsen”. En rumänsk historiker förlorade sin lärartjänst vid ett tyskt universitet efter att ha sagt att det är en stor lögn att ett stort antal judar dödades i områden som då stod under rumänsk kontroll.

Källa:
Romania Bans Holocaust Denial


  • Publicerad:
    2015-07-26 10:20