KANADA. Säljsidan Amazon tillåter sina användare att sälja föremål med anknytning till nationalsocialism. Nu uppmanar en jude till bojkott mot sidan.

Amazon är Nordamerikas största säljsida och användarna tillåts saluföra hakkorsflaggor och historiska föremål från tredje riket. Juden Mark Schwartz säger sig ha blivit ”chockad och äcklad” då han insåg att säljsidan inte förbjudit föremålen.

— Föreställ dig att gå ner till köpcentret i din stadsdel, du går in i en butik och du ser nazistiska flaggor och nazistiska grejor som de säljer. Vad skulle du tänka? Vill du handla där? Skulle du bli upprörd? Amazon är på nätet, men det är samma sak …. Jag kunde inte tänka mig att de sålde denna typ av saker, säger Schwartz.

Han beslutade sig för att klaga hos Amazon som menade att man förstod att försäljningen av föremålen var ”oacceptabel” och att man skulle se över sidan och radera annonserna. Men Schwartz fick snart ett automatiserat e-post meddelande baserat på hans senaste sökningar och där tipsade Amazon om liknande föremål som uppenbarligen fortfarande fanns kvar.

Han kontaktade då organisationen ”Go Public” för att utöva påtryckningar mot Amazon, men företaget svarade att de inte tänkte kommentera situationen. Schwartz är inte den enda som försökt få Amazon att förbjuda föremål med nationalsocialistisk anknytning från att säljas på sidan. Den militanta judisk makt-rörelsen B’nai Brith försökte redan 2013 att utöva påtryckningar mot Amazons grundare, Jeff Bezos. Försöken var även då verkningslösa.

Den kanadensiska versionen av Amazon gav dock till sist med sig och har censurerat bilder på hakkorsflaggor, men flaggorna får fortfarande säljas. I Kanada finns det ingen lagstiftning som förbjuder handel med hakkorsprydda föremål och flaggor.

Källa:
Amazon under Fire for Allowing Sale of National Socialist Paraphernalia


  • Publicerad:
    2015-12-22 20:10