SPANIEN. En känslig situation har uppstått i den lilla byn Castrillo Mota de Judíos (ungefär ”fortet på judarnas berg”) som fram till oktober förra året hette Castrillo Matajudíos. Namnbytet har rivit upp starka känslor och byns nya vägskyltar har redan blivit täckta med “antisemitiskt klotter”.

castr

Borgmästare Rodriguez (till höger) tillsammans med Israels ambassadör i Spanien.

Sedan medeltiden har den lilla byn i norra Spanien hetat Castrillo Matajudíos, vilket ordagrant betyder ungefär “judedräparnas fort”. Uttrycket matajudíos (att dräpa judar) är ett slang för en dryck bestående av citronlemonad och sprit som traditionellt dricks under påskfirandet i Spanien, och förknippas inte alls med sin bokstavliga mening hos befolkningen. Trots detta har man alltså valt att byta namn till Castrillo Mota de Judíos, som istället betyder “fortet på judarnas berg”, något som stadens borgmästare Lorenzo Rodriguez påstår är byns “ursprungliga” namn.

Beslutet togs för två år sedan, även om själva namnbytet rent officiellt skedde i oktober förra året, då man även reste upp nya vägskyltar med byns nya namn. Det tog dock inte lång tid efter att man annonserade namnbytet innan byn fick besök av en delegation från den israeliska ambassaden i Madrid, likväl som representanter från judiska organisationer i Spanien. Dessutom planeras nu att borgmästaren och hans män ska resa till Israel i juni och officiellt göra byn till en “tvillingby” till det israeliska samhället Kfar Vradim.

Trots att en majoritet av byns röstberättigade invånare tydligen har röstat för borgmästarens förslag om att döpa om byn, verkar inte alla lika bekväma med att den nu har fått ett namn som meddelar att den ägs av ett främmande folk. Bland annat har skyltar med byns nya namn blivit täckta med “antisemitiskt klotter”, liksom stadshusets fasad och andra ställen i byn. Denna gärning skyller borgmästare Rodriguez på “okända högerextremister” som han menar inte har någon koppling till byn.

— Det finns de som vill att vi ska glömma judarna, och framförallt att vi inte ska komma närmare Israel. Men vi kommer inte vika oss för några försök att skapa en hotfull miljö här, förklarar borgmästaren.

Källor:
Spanish Town to Change its Name Because it Contains the Phrase ‘Kill Jews’
Anti-Semitic Graffiti Appears After Spanish Village Changes Its Name


  • Publicerad:
    2016-05-06 10:05