USA. En skola i delstaten Virginia har tagit bort två klassiska amerikanska romaner från bokhyllorna för att de använder ordet ”nigger” för mycket.

bokcensur

Mark Twains Huckelberry Finns Äventyr från 1884 och Harper Lees Dödssynden från 1960 har plockats bort från biblioteket på en skola i delstaten Virginia i USA. Detta efter att en förälder framförde klagomål att de klassiska romanerna innehöll ordet ”nigger” för mycket.

— Det är så mycket rasistiska uttalanden och kränkande ord att du inte kan bortse från det. Just nu är vårt land nog splittrat som det är, ska den bekymrade föräldern ha uttryckt.

Båda romanerna anses som klassiker inom den amerikanska litteraturen och Dödssynden av Lee, som vann henne Pulitzerpriset 1961, har tidigare hyllats för sitt ”antirasistiska” budskap.

En kommitté bestående av bland annat skolans rektor, en representant från biblioteket och lärare kommer nu utreda ifall böckerna ska tas bort permanent från skolan.

Det är inte första gången som litteratur förbjuds på amerikanska skolor. Redan 2013 varnade anticensur-organisationen The Kids’ Right to Read Project att problemet med censurering av böcker i det amerikanska skolsystemet var större än någonsin. I november det året hade organisationen redan identifierat 49 fall av böcker som tagits bort från amerikanska skolor i 29 delstater.

Källor:
Anti-racist novel To Kill A Mockingbird and children’s classic Huckleberry Finn are withdrawn from Virginia schools after a parent complains that they contain racial slurs
Book bannings on the rise in US schools, says anti-censorship group


  • Publicerad:
    2016-12-03 12:15