YTTRANDEFRIHET. Enligt uppgifter har Donald Trump börjat använda tjänsten ”Gab”, ett nytt alternativ till Twitter. Eftersom Gab tänker erbjuda yttrandefrihet till skillnad från Twitter och Facebook så anklagas tjänsten av vänstern för att vara ”rasistisk”.

"Make Social Media great again!"

”Let’s make social media great again!”

Under natten till torsdagen skrev USA:s blivande president Donald Trump sitt första inlägg på den nylanserade tjänsten Gab, som ska vara ett alternativ till Twitter.

Gab startades av Silicon Valley-entrepenören och Trump-supportern Andrew Torba då han kände att det behövdes ett alternativ till Twitter och Facebook som i stor skala börjat censurera sina användare. Tanken är alltså att tjänsten, till skillnad från sina konkurrenter, ska erbjuda yttrandefrihet. På Gabs hemsida citerar man den tysk-amerikanske författaren Charles Bukowski:

Censur är ett verktyg för dem som har ett behov att dölja de faktiska omständigheterna för sig själva och för andra.

I ett uttalande utvecklar Torba tanken bakom Gab:

— På Gab anser vi att tanke- och yttrandefriheten är under attack. Politisk korrekthet har uppkommit på yttrandefrihetens bekostnad och har blivit som en cancer på det offentliga samtalet och kulturen. Vi anser inte att människor ska behandla otrevligheter, motkultur eller motstridiga idéer, ord eller beteenden som brottsliga handlingar.

Tack vare att Gab tänker ha yttrandefrihet för sina användare har tjänsten redan attackerats av kulturmarxister som kallar tjänsten för ett ”Twitter för rasister”.

Trump verkar dock nöjd med sitt val av Gab och skrev i sitt första inlägg: ”Jag hörde att Apple inte tänker tillåta #Gab i deras App store. Trist! Apple var en gång ett bra företag men inte längre.”

Samtidigt gav Trump kalla handen åt Twitter och bjöd inte in företagets VD till en teknikkonferens under gårdagen med motiveringen att företaget är ”för litet”.

Källor:
Inside Gab: The people first, pro-free speech social network
Twitter SNUBBED by Trump: Donald says company is ’too small’ to be asked to Silicon Valley showdown as he also blocks Yahoo! and AOL from meeting
Trump uppges använda ”Twitter för rasister”


  • Publicerad:
    2016-12-15 16:20