MEDIA. Facebook med sin judiske vd Mark Zuckerberg kritiseras för att tillåta rena lögner förpackade som ”seriösa” nyheter. Bland annat riktas skarp kritik mot att Zuckerberg låtit påverka det amerikanska presidentvalet genom att låta lögner kring Donald Trump få florerat fritt.

Facebooks judiske grundare och vd Mark Zuckerberg.

Facebooks judiske grundare och vd Mark Zuckerberg.

I USA spelade både mikrobloggen Twitter och det privatägda sociala mediet Facebook med den judiske ägaren och vd:n Mark Zuckerberg en betydande roll i presidentvalet. Enligt statistik från Pew Research Center tillgodogör sig så mycket som 44 procent av den amerikanska vuxna befolkningen sina nyheter från sociala medier.

Zuckerberg kritiseras nu för att ha tillåtit rena lögner förpackade som ”seriösa” nyheter att florera fritt på Facebook. Det gäller bland annat diverse påhitt om tillträdande president Donald Trump. Zuckerberg tillbakavisar dock det hela och kallar den skarpa kritiken för det sociala mediets ljugerier och påverkan i samband med valet för ”en ganska galen idé”.

Den judiske vd:n följde sedan upp sitt uttalande med att ”vad användare på Facebook ser är till 99 procent äkta” och att det är ”extremt osannolikt att ’hoaxes’ (bluffnyheter reds. anm.) skulle ha haft någon inverkan i valet”.

Zuckerberg försvarar sitt agerande med att Facebook har verktyg som möjliggör ”flaggande” av bluffnyheter men att det finns mer som kan göras på området. Hur detta kommer att påverka de människor som registrerat sig på Facebook återstår att se. Det har dock framkommit att det sociala mediet under valet inte alls använt sig av algoritmer för att visa trendande nyheter som gjorts gällande, utan att man tillsatt administrativ personal som handplockat vinklade ”nyheter” för att undantrycka konservativa intressen att komma till tals.

Att Zuckerberg med sitt medieimperium i form av Facebook gjort sig själv till en ”domare av sanning” sätter honom i en obekväm ställning särskilt med tanke på att det sociala mediet är ett privatägt företag. Man riskerar nu efter detta avslöjande att förlora användare genom att på detta sätt våldföra sig på det första tillägget till den amerikanska konstitutionen gällande yttrande-, press och religionsfrihet.

Zuckerberg hävdar inte helt förvånande att mainstreem-media till större delen har rätt i vad de skriver även om det ibland kan bli ”lite fel gällande vissa detaljer”. Zuckerberg och Facebook har gjort sig ökända för att kartlägga och åsiktsregistrera sina användare samt censurera, blockera och stänga ner meningsmotståndare.

Källa:
Facebook to crack down on spread misinformation

 


  • Publicerad:
    2016-11-15 12:15