ÅSIKTSREGISTRERING. Den statliga myndigheten Svenska Institutet berättar själva på sin hemsida att de har åsiktsregistrerat svenska medborgare med hjälp av en lista på över 12 000 Twitterkonton. Listan, där även Nordfront finns med, är till för att stänga ute de som anses ha ”fel åsikter” från Sveriges representativa Twitterkonto @sweden.

Det Svenska Institutet (SI), som är en myndighet under Sveriges regering, driver Twitterkontot @sweden där svenska medborgare har möjlighet att under en veckas tid agera som så kallade curatorer, och inneha kontot för att representera och twittra i Sveriges namn. Däremot anses inte alla svenska medborgare som passande, utan SI har tillsammans med utomstående ”experter” bedrivit åsiktsregistrering där endast ”godkända” medborgare väljs ut.

En flitig innehavare av kontot är Vian Tahir som beskrivs som ”en expert inom nätsäkerhet som hjälper andra att skydda sig mot troll och näthat”. Under perioden 7-14 maj har Tahir tillsammans ”med hjälp av utomstående experter” tagit fram en blockeringslista som innefattar 12 000 personer, inklusive flertalet som inte ens tidigare interagerat med @sweden, utan som i förebyggande syfte blockerats för att de har yttrat ”fel sorts åsikter” och därför ej anses vara passande representanter för Sverige.

Tilltaget beskrivs av myndigheten själv som ”ett krafttag för att skydda det fria ordet”,

— I vår djupanalys av @sweden har vi kunnat se att tre fjärdedelar av näthatet kommer från konton som aldrig tidigare interagerat med oss, säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på SI, och fortsätter:

— För att skydda sig mot näthat räcker det alltså inte att blockera när något väl händer. Vi måste också arbeta förebyggande för att skapa en säker arena för våra curatorer.

På sin hemsida skriver de även:

Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld.

Myndigheten bedriver alltså åsiktsregistrering och ger endast väl utvalda personer förtroendet att dela sina åsikter och idéer samt att interagera med människor från hela världen. De skriver även:

Genom mångfalden av individer ger @sweden inte en bild av Sverige, utan flera.

Myndigheten erbjuder även personer som upplever sig ha blivit felaktigt blockerade att höra av sig via ett formulär, där man bland annat måste uppge sitt riktiga namn för myndigheten samt motivera varför man inte bör vara med på deras lista. Det finns dock inget som garanterar att man tas bort från åsiktsregistret ifall man skickar in informationen.

Formuläret där myndigheten vill att du uppger ditt riktiga namn och motivera varför du ska benådas från deras åsiktsregister.

Motståndsrörelsen och Nordfront drabbade
Tidigare idag upptäckte Nordfront att vårt officiella Twitterkonto har drabbats. Samtliga av Motståndsrörelsens Twitterkonton, inklusive de konton som tillhör organisationens respektive nästen, verkar också vara blockerade av @sweden. Detta gäller även konton tillhörande personer som är offentliga med sitt engagemang i organisationen, som exempelvis Nordfronts Martin Saxlind och nästeschefen Pär Sjögren.

Skärmdump från Twittterkontot @sweden, när man besöker det via Nordfronts Twitterkonto.

Blockeringen verkar dock inte ha stanna vid öppet nationalsocialistiska Twitterkonton. Även konton tillhörande personer med liberala eller borgerliga åsikter tycks ha drabbats i hög utsträckning av myndighetens ”beskydd av det fria ordet”, något som bekräftas av bland annat den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali. Till Nyheter Idag berättar Bali att många av hans åsiktsfränder under dagen har upptäckt att de blockerats av @sweden.

— Jag vet om människor som jag följer på Twitter, som är resonliga och inte hatfulla, men högertwittrare bara, som har blivit blockade. Det fick mig att fatta lite misstankar. Det var en vänstersnöflinga som hade kontot den veckan. När fler och fler röster kom fram och undrade varför de var blockade av Sweden-kontot fattade jag misstankar, berättar Bali och menar även han att myndigheten sysslar med åsiktsregistrering:

— Nu har det kommit fram att de har blockat 15000 personer, kallat dom för nazistiska, homofobiska, kvinnohatare och sedan bara blockat dom. Det är någon form av åsiktsregister de har lyckats skapa som är helt felaktigt, vilket förvisso ligger i linje med all annan statlig verksamhet.

Källor:
SI tar krafttag för att skydda det fria ordet på @sweden
Svensk myndighet har upprättat åsiktsregister – Möter blytung kritik


  • Publicerad:
    2017-05-15 23:30