Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Liberal ledare: Sverigebilden förbättras om vi läser mindre om “invandring och invandrare”

Av Redaktionen, 2020-02-28
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. I en ledare i Södermanlands Nyheter förklaras för läsarna vad de ska tänka på och hur de ska tänka för att ha ”en positiv Sverigebild”

Enligt ledarskribenten Olof Jonmyren lever vi svenskar av idag i ett bra samhälle. Det måste, menar han, var och en som inte på ett osunt sätt fäster sig vid rapportering om ”brott, bråk och allehanda problem” inse. Han höjer ett varnande finger för alltför mycket läsning om ”invandring och invandrare” eftersom den som ägnar sig åt sådan kan få ”kortslutning”.

Han hänvisar till den orwellianska myndigheten Svenska institutets årsrapport för 2019 där Sverigebilden utomlands beskrivs som övervägande positiv. Alliansstyre eller rödgrönt styre gör enligt Jonmyren härvidlag ingen skillnad – över en tioårsperiod är Sverigebilden utomlands positiv i fråga om samhällsstyre och klimatarbete.

Sverige lockar investerare och är kreativt. Det finns utomlands en stark vilja att köpa svenska produkter, fortsätter han.

När det gäller invandring och kriminalitet så finns också, resonerar Jonmyren, trots förekomsten av många ”falska nyheter” om problem, även verkliga utmaningar. ”När det stormar i sociala medier och i nyhetsrapporteringen kan detta påverka Sverigebilden utomlands”, beklagar han sig.

Men den negativa uppmärksamheten mot Sverige utomlands minskar, menar Jonmyren, och hänvisar åter till SI:s senast årsrapport. Han föreslår därför att ”omvärlden tycker om oss mer än vad vi själva gör”. Medan han förfasar sig över hotande ”ytterligheters svartvita röster”, finner han tröst i det enligt honom verkliga förhållandet: De positiva aspekterna av samhället och dess styre övertrumfar de negativa.

Myndigheten Svenska institutet som sammanställt den rapport som Jonmyren refererar till har tidigare mött skarp kritik för att man bedriver uppenbar politisk aktivism, något som grundlagen egentligen förbjuder. Förutom att man driver sajten sweden.se, som marknadsför Sverige som ett bidragsparadis för invandrare, har man skapat flera skandaler via sitt officiella Twitterkonto @Swedense.

Detta skedde exempelvis 2017, när det avslöjades att man åsiktsregistrerat ett stort antal Twitteranvändare, genom att skapa en blocklista på alltifrån konservativa debattörer till nationalsocialistiska frihetskämpar. Blocklistan implementerades på @Swedense, som nyttjas växelvis en vecka åt gången av svenska medborgare som – till skillnad från personerna på blockeringslistan – har ”rätt” åsikter.

Året efter var man centrum i den så kallade köttbulleskandalen, som återigen var kopplad till myndighetens konto @Swedense. Via kontot spred man lögnen att köttbullar egentligen är en turkisk rätt som Karl XII skulle ha hämtat hem under sina fälttåg. Att en svensk myndighet valde att göra ett uttalande där man avsade sig anspråket på en traditionell maträtt via en officiell kanal blev en världsnyhet, och när det påpekats att myndigheten troligtvis blandat ihop köttbullar med kåldolmar kom man att backa.

Källor:
Tänk att Sverige är mer bra än dåligt
Bilden av Sverige utomlands 2019 –Årsrapport från Svenska institutet 2020:1


  • Publicerad:
    2020-02-28 21:00