SVERIGE. Häktningen av rapparen ASAP Rocky har blivit en sådan skandal i USA att Sveriges ambassadör i Washington måste avbryta sin semester för att lugna amerikanska politiker. ”Temporärt påverkas Sverigebilden negativt”, säger ambassadör Karin Olofsdotter till SVT.

Till vänster: ASAP Rocky. Foto: The Come Up Show (CC BY-2.0). Till höger: Ambassadör Karin Olofsdotter. Foto: Fuzheado (CC BY-SA 4.0).

Idag åtalades den ”afroamerikanske” rapparen ASAP Rocky för misshandel mot en afghanpojke i samband med att han i början av juli hade haft en konsert i Stockholm. I ett filmklipp från händelsen kan man se hur en grupp afghaner förföljer och trakasserar rapparen och hans sällskap, vilket slutar med att de ger sig på afghanerna varav en misshandlas av rapparen själv.

Det har nu framkommit att afghanen hävdar att ASAP Rockys livvakt av någon anledning ska ha stulit hans hörlurar och att allt han ville var att få tillbaka dem. Men i en film från händelsen kan man se hur afghanen använder sina hörlurar för att slå på livvakten och att dessa sedan går sönder i det efterföljande tumultet.

I USA har framförallt häktningen av ASAP Rocky väckt stora kontroverser och många amerikanska politiker har krävt att han omedelbart friges. Amerikanska politiker tycks heller inte förstå att det inte finns någon möjlighet att bli frisläppt mot borgen i Sverige, då till och med president Donald Trump ska ha ringt upp statsminister Stefan Löfven och personligen erbjudit sig att betala rapparens borgenssumma.

Uppståndelsen i USA har nu blivit så stor att Sveriges ambassadör i Washington, Karin Olofsdotter, tvingas avbryta sin semester för att personligen träffa flera högt uppsatta politiker i USA och svara på deras frågor.

— Det finns en rad missförstånd om hur det svenska rättsväsendet fungerar. Jag har talat på telefon och skickat brev till flera kongressledamöter, och tar nu tillfället i akt för att träffa dem och se om det finns fler frågetecken att räta ut, säger ambassadör Karin Olofsdotter till SVT.

Hon menar att ”missförstånden” riskerar att ”skada Sverigebilden”, något hon nu måste förhindra.

— Temporärt blir bilden av Sverige negativ. Men undersökningar som gjorts av Svenska institutet visar att det tar väldigt lång tid att ändra bilden av ett land. En enskild händelse gör egentligen inte det, så jag är inte orolig över Sverigebilden i det långa loppet i USA – den är väldigt positiv hos väldigt många människor, säger hon.

Svarta och latinamerikanska kongressledamöter har beskrivit häktningen av ASAP Rocky som ett kränkning av hans mänskliga rättigheter, något som Olofsdotter inte håller med om.

— Jag tycker det är helt fel, Sverige är topprankade i världen för vårt rättsväsende, säger ambassadören.

Men även aktörer som FN och Europarådet har sedan tidigare framfört hård kritik mot det svenska häktningssystemet, framförallt med tanke på att Sverige har ovanligt långa häktningstider och en hög grad av isolering för de häktade.

För att bättra på den så kallade Sverigebilden har svenska ambassaden i Washington dessutom på sin hemsida publicerat en text om hur det svenska rättssystemet fungerar.

Källor:
Attackerade mannen: Jag ville bara ha tillbaka mina hörlurar
Ambassadören kallas tillbaka från semestern: ”Sverigebilden påverkas negativt”
Swedish judicial system and remand facilities


  • Publicerad:
    2019-07-25 17:00