UTRIKES. USA:s president Donald Trump har nu vänt sig till, som han uttrycker det, Sveriges begåvade statsminister Stefan Löfven, för att försöka få till en lösning angående världsstjärnan ASAP Rocky, som sitter häktad i Sverige sedan närmare tre veckor.

Den amerikanska världsstjärnan ASAP Rocky sitter häktad i Sverige sedan den 2 juli, då han greps för grov misshandel efter sitt uppträdande på festivalen Smash i Stockholm.

Anledningen till gripandet var att han och hans följe ska ha tappat humöret då de blev förföljda och trakasserade av vad som på filmen ser ut som två afghanska migranter.

I ett klipp som cirkulerar ser man hur rapartisten och hans sällskap förföljs av de båda migranterna. Trots att de flera gånger blir ombedda att sluta följa efter sällskapet och gå en annan väg, så ger de sig inte utan fortsätter sitt förföljande. Det uppstår flera mindre skärmytslingar och en av migranterna ses bland annat måtta slag mot artistens livvakt.

Till slut tappade sällskapet tålamodet och handgripligheter uppstod. ASAP Rocky hävdar att de agerat i självförsvar.

ASAP Rocky har fått ställa in delar av sin Europaturné, då han i väntan på ett eventuellt åtal sitter inlåst i häktet sedan den 2 juli. Detta har väckt stor uppståndelse internationellt och många krav har ställts på att han ska släppas fri.

Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, har uttalat att om det varit en svensk som misstänkts för samma brott så skulle denne sannolikt inte häktats. Samtidigt säger hon att det inte är förvånande att han häktats då han annars skulle kunna fly.

Under fredagen sällade sig den amerikanske presidenten Donald Trump till meningsutbytet kring ASAP Rockys häktning och uttalade att han skulle ta kontakt med ”Sveriges mycket begåvade statsminister”. Det får antas att han syftade på Stefan ”We are not drunk yet” Löfven.

Han nämnde även incidenten vid en pressträff då han fick frågan om det fanns något nytt i fallet ASAP Rocky.

Trump ska under lördagen ha haft samtalet med den svenske statsministern, som försäkrade att ASAP Rocky får en rättvis behandling i häktet. Trump lyckades dock inte komma någon vart med ett frigivande av artisten, men skriver att Löfven och han ska talas vid igen inom de närmaste 48 timmarna.

Källor:
Trump ger sig in i tvisten om ASAP Rocky: ”I will be calling the very talented Prime minister of Sweden”
Donald Trump: Ska tala med Löfven om ASAP Rocky
Ramberg: ”Man skulle inte häkta en svensk person för en vanlig misshandel”
Donald Trump på Twitter


  • Publicerad:
    2019-07-20 22:20