ALMEDALEN. I en intervju med SvD:s Per Gudmundson under Almedalsveckan sa den kontroversielle moderaten Hanif Bali att dagens problem med invandring beror på en oansvarig invandringspolitik för ett decennium sedan och menar att konsekvenserna av dagens ”asylkaos” inte ens har visat sig än.

Svenska Dagbladets (SvD) ledarskribent Per Gudmundson intervjuade under Almedalsveckan olika personer, bland annat på temat migration och invandring.

En av intervjuerna var med den kontroversielle moderata riksdagsmannen Hanif Bali, som utmärkt sig genom att vara starkt kritiskt till både svensk invandringspolitik och det kulturmarxistiska etablissemanget.

I intervjun förklarar han bland annat att även om Sverige har lägre asylinvandring idag än 2015 så handlar det fortfarande om en väldigt omfattande invandring om man jämför med andra år. Dessutom blir betydligt färre nekade asyl idag än vad som har varit brukligt tidigare.

Gudmundson kompletterar också med Migrationsverkets siffror som beräknar att det under en femårsperiod förväntas komma uppemot 200 000 asylsökande och till detta 350 000 anhöriginvandrare.

— Motsvarande ett nytt Malmö, konstaterar Gudmundson.

— Det låter inte som en ”paus”, svara Bali och syftar på riksdagspolitikernas prat om att vi skulle ha en slags ”paus” i flyktingmottagandet.

Bali berättar vidare att han vill återgå till den invandringspolitik som Sverige hade innan dagens asylsystem infördes under slutet av 60-talet.

— Jag tror inte det här är en hållbar väg. Vi ser det nu i Italien dit det kommit 100 000 båtmigranter, främst drivna av ekonomiska skäl. Asylsystemet är inte en ordnad modell, säger Bali.

Bali berättade också om Moderaternas ”helomvändning” i invandringsfrågan och avslöjar bland annat att det tog ”en kvart” efter att Fredrik Reinfeldt avgått och Anna Kinberg Batra tillträtt som partiledare innan han själv erbjöds att sitta med i en arbetsgrupp för att omforma partiets invandringspolitik. Att Moderaterna enligt honom började rannsaka sin egen invandringspolitik redan innan ”asylkaoset” 2015 menar Bali visar på att partiet fortfarande har ”trovärdighet”.

Bali räds heller inte att uttrycka kontroversiella sanningar, vilket många menar beror på att han själv har ursprung i Iran och därför klarar sig undan ”rasist”-anklagelser. Bland annat diskuterar han vilken enorm skillnad det är på kunskapsnivåer och utbildning mellan svenskar och icke-svenskar och problemen som det kommer att innebära på sikt.

— Man måste vara ärligt: Det finns olika modeller för att lindra smällen, men det kommer bli en smäll. Och de sociala konsekvenser av den migrationsvåg som har varit nu kommer vi att se om 10-15 år. Det vi ser i våra förorter nu är migrationssynder från 10-15 år sedan, förklarade Bali.

Under några korta ”ja och nej”-frågor avslöjar Bali även att han vill utvisa kriminella invandrare och avskaffa preskriptionstiden så att man inte kan söka asyl på nytt inom viss tid efter ett avslag. Han tycker även att det vore en bra idé med permanenta ID-kontroller vid landets gränser samt internering av asylsökande som fått avslag.

Förutom att diskutera invandring med Per Gudmundson passade Hanif Bali även på att dricka mjölk i Arlas tält:


  • Publicerad:
    2017-07-10 13:30