MÅNGKULTUR. Tack vare föreningen Get2gether är det nu två afghanska ”pojkar” som tar hand om Lidingös 20 getter. Erfarenheten har de båda redan, eftersom att valla getter var deras enda sysselsättning i Afghanistan.

Afghaner som vallar getter i deras naturliga hemmiljö.

De två afghanska ”ensamkommande flyktingpojkarna” Hanif Mohammadi och Hussein Gangi ingår i ett projekt på Lidingö i Stockholm som går ut på att valla getter. De båda sägs ha stor erfarenhet inom området då de uppger att deras enda sysselsättning i Afghanistan var att just valla getter.

— Vi hade jättemånga getter och jag vallade dem hela dagarna. Jag gick inte i skolan i Afghanistan. Det var bara jobb för mig, säger Mohammadi.

Mohammadi tillägger även att han gillar getterna samt att de är jätteroliga och Gangi säger att han älskar att jobba med djur. Det är den ideella föreningen Get2gether som har ett 20-tal getter av jämtländsk ras på Lidingö och initiativtagaren Henrik Pontèn berättar att det är för ”att hålla kulturlandskapet öppet”. Han understryker även att detta är ett ypperligt sätt för ”pojkarna” att bidra till samhället.

— Man gör något gott. Alla vinner på det här, säger Pontèn.

Enligt SVT är de båda afghanerna väldigt duktiga på sitt nya jobb och att det tydligt syns att erfarenheten att valla getter finns sedan förr. Allt uppges även gå mycket lugnt och kontrollerat till.

Källa:
Lidingögetter ger öppet landskap och gemenskap


  • Publicerad:
    2017-06-08 21:00