INTERNET. Facebook och dess judiske grundare Mark Zuckerberg ska separera vad de kallar för riktiga artiklar från påhittade. En rad olika åtgärder ska sättas in för att få stopp på spridningen av vad Facebook anser vara falska nyheter.

Mark Zuckerberg.

Flera alternativa nyhetskanaler använde sig av Facebook för att sprida information inför det amerikanska presidentvalet. Detta kan ha haft en stor inverkan till att Donald Trump valdes till president. Facebooks grundare Mark Zuckerberg har fått ta emot kritik från upprörda personer som anser att nyhetskanaler och artiklar de anser vara falska ska bannlysas från Facebook.

Zuckerberg har därför tagit fram en rad olika åtgärder som ska göra det lättare att ta bort ”falska” artiklar. Det ska bland annat bli lättare att anmäla inlägg som upplevs som falska samt att man ska  kunna ta hjälp av journalister och organisationer som är specialiserade på faktakoll.

— Vi måste vara försiktiga med att inte avskräcka människor från att dela åsikter eller av misstag begränsa korrekt innehåll. Vi vill inte vara skiljedomare själva, utan istället förlita oss på vårt samhälle och en betrodd tredje part, säger Zuckerberg.

Sökjätten Google kommer också att försöka bli bättre på att försöka skilja på vad som anses vara falska och riktiga nyheter efter att ha mottagit kritik efter presidentvalet.

Källa:
Så ska Facebook stoppa falska nyheter


  • Publicerad:
    2016-11-19 17:15