KULTURMARXISM. Vid Ivy League-universitetet University of Pennsylvania har studenter plockat ned skolans porträtt av William Shahespeare och ersatt det med den svarta feministen och författaren Audre Lorde.

Här hängde tidigare ett porträtt av William Shakespeare.

Här hängde tidigare ett porträtt av William Shakespeare.

FAKTA: Ivy League

Ivy League (”Murgrönsligan”) är ett samlingsnamn på de åtta främsta universiteten i USA som samtliga ligger på östkusten: Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Yale, Princeton och University of Pennsylvania. Sju av dem härstammar från kolonialtiden och det är på dessa skolor USA:s elit fostras. Namnet kommer från den murgröna som växer på dessa universitets gamla byggnader.

Källa: Wikipedia

Studenter på den anrika Ivy League-universitet University of Pennsylvania (UPenn) plockade under förra veckan ned skolans porträtt av den berömda engelska renässansförfattaren William Shakespeare. Porträttet flyttades sedan till institutionschefen Jed Etsys kontor samtidigt som man ersatte tavlan med ett porträtt av den svarta feministiska författaren Audre Lorde.

Bakgrunden är att institutionen för engelska på UPenn för några år sedan röstade om att ta ned Shakespeares porträtt och ersätta det med något annat för att på så sätt få mer ”mångfald” på skolan. Shakespeare har dock fått vara kvar vilket ska ha föranlett att studenterna kändes sig nödgade att ta saken i egna händer.

I ett uttalande via e-mail skriver Etsy:

Studenter tog ned Shakespeare-porträttet och levererade det till mitt kontor för att bekräfta deras hängivenhet till en mer inkluderande inriktning för den engelska institutionen.

Etsy fortsätter att skriva att Lordes porträtt kommer att få hänga kvar tills institutionen tar ett beslut i en ”öppen och samarbetsvillig dialog” med studenterna om vad de ska göra med utrymmet där Shakespeare hängde. Etsy avslutar mailet så här:

Vi vill uppmana alla att ansluta sig till vårat uppdrag att tänka kritisk kring författarskapets förgängliga natur, språkets historia och symbolers politiska betydelse.

UPenn har en strikt uppförandekod för sina studenter som förbjuder att de ”stjäl, skadar, vanställer eller missbrukar universitetets eller andras egendomar”. Trots detta tycks alltså universitets personal i detta fallet uppmuntra eleverna istället för att vidta åtgärder gentemot dem.

Källor:
Ivy League Students Replace Shakespeare Portrait with Black Feminist Poet
UPenn Students Remove Shakespeare Portrait, Say It’s Not Inclusive/Diverse Enough


  • Publicerad:
    2016-12-13 12:20