KULTURMARXISM. I sommar kommer “sexism” inom operavärlden att utredas i form av ett projekt som går under namnet  ”Opera-sexismen, finns den?”. Operaversionen av Ebba Witt-Brattströms roman ”Århundradets kärlekskrig” står i centrum för jippot.

Ebba

Ebba Witt-Brattström.

I sommar är det premiär för operan ”Kärlekskriget” på Vattnäs konsertlada i Mora. Operan bygger på kulturfeministen Ebba Witt-Brattströms roman ”Århundradets kärlekskrig”. Föreställningen kommer även att bli del av ett så kallat jämställdhetsprojekt som ska utreda “sexism” inom operavärlden.

— Projektet ska med avstamp i operauppsättningen belysa kvinnor och mäns olika förutsättningar inom vår konstart. Vi vill involvera musikstuderande och musikjournalister men även regissörer, dirigenter och kompositörer, säger Anna Larsson, konstnärlig ledare för Vattnäs Konsertlada.

Detta “jämställdhetsprojekt” är ett samarbete mellan stiftelsen Vattnäs konsertlada och produktionsbolaget Fal Parsi samt Postkodlotteriet som möjliggör jippot genom att sponsra projektet med 950.000 kronor.

Paneldebatter kommer att hållas i samband med föreställningarna som äger rum i Mora. Där “sexism” och så kallade stereotypa kvinnoroller ska diskuteras.

Jippot kommer även att sättas upp i Västerås i oktober och under nästa år blir det föreställningar i Stockholm.

Källa:
En miljon till feministisk opera


  • Publicerad:
    2017-01-18 13:25