ISRAEL. Nu har Israel röstat igenom en lag som ger dem rätten att fängsla barn så unga som 12 år. Det är terrorlagstiftningen som förändras och för judarna kvittar det hur gammal förövaren är då de fortfarande anses vara terrorister.

Israel kan nu ”stoltsera” med att de kan fängsla barn. I dagarna röstades en ny lag igenom som gör det möjligt för rättsväsendet i Israel att döma 12-åringar för terrorbrott.

Det var regeringspartiet Likud, via ledamoten Anat Berko, som la motionen om lagförslaget. Han skriver i ett pressmeddelande att ”det saknar betydelse för dem som mördats med en kniv i hjärtat om gärningsmannen är tolv eller 15 år gammal”.

Förändringen kom på tapeten redan förra året och då stöttade Israels justitieminister Ayelet Shaked förslaget. Media citerade då henne på följande sätt: ”Ungdomar, som Ahmed Manasra, som engagerar sig i terror och vill döda judar kommer inte visas någon nåd i lagen”.

Ahmed Manasra är en 14 årig palestinsk pojke som i maj i år dömdes för mordförsök på två judar genom en knivattack som inträffade förra året. Han var 13 år vid dådet och väntar nu på att hans straff ska träda i kraft. Tillsammans med sin 15-åriga kusin attackerade han en 20-årig och en 12-årig israelit i den judiska bosättningen Pisgat Zeev. Kusinen sköts till döds av israeliska säkerhetsstyrkor medan Ahmed blev påkörd av en bil när han försökte fly.

Sedan innan finns en militär lag som endast kan appliceras på palestinier som bor på den judiskt ockuperade Västbanken där 12-åringar tillåts bli fängslade. Sedan oktober i fjol har minst 218 palestinier och 34 judar dödats.

Källa:
Israel to jail children as young as 12 for ’terror offences’ after a series of knife attacks


  • Publicerad:
    2016-08-03 21:45