MEDIA. I en artikel från Dagens Nyheter sprids den typ av rasligt tänkande som tidningen annars skulle direkt stämpla som extremistiskt och något som går emot principer om ”alla människors lika värde”.

I en artikel som publicerades i Dagens Nyheter i lördags sprids rasistiska uttalanden. Att de inte ifrågasätts beror på att andra regler gäller för judar.

Artikeln är skriven av den israeliske politikern Yair Lapid och handlar om den judiska ortodoxins återtåg i Sverige. Artikeln berör liberala och konservativa judar och beskriver bägge gruppers för- och nackdelar.

annika-rothsteinNär turen kommer till att citera Annika Hernroth-Rothstein lägger DN inga värderingar alls över det hon säger. Detta trots att hon varnar för rasblandning och uppmanar judar att inte skaffa barn med icke-judar, att hon beskriver ett vi-och-dom-samhälle där judarna inte på något sätt ska assimileras. Med andra ord uttalanden som tidningen skulle hänga ut och förfölja svenskar för:

Ortodoxin är skeptisk mot blandäktenskap, giftermål mellan judar och ickejudar. Traditioner lever säkrare i äktenskap inom gruppen, anser de ortodoxa.

– Det känns hoppfullt för första gången på länge, säger Annika Hernroth-Rothstein. Vi behöver unga människor i synagogan, unga judar som gifter sig med varandra och skaffar barn, vi får inte tappa bort varandra i blandäktenskap, inte assimileras. Och Aron är väldigt klar med sin allians med Israel, säger Annika Hernroth-Rothstein.

Annika Hernroth-Rothstein arbetar som frilansjournalist som bland annat skriver om antisemitism och icke-judisk rasism. Hon är även politisk rådgivare och har bland annat arbetat som konsult för Liberalerna. På Twitter beskriver hon sig som ”juden som Mel Gibson varnade för”.

Källa:
Splittring i Judiska Församlingen i Stockholm


  • Publicerad:
    2016-12-22 06:00