KOMMENTAR. Nyligen ansökte Nordiska Motståndsrörelsen om att hyra plats och hålla tal i Almedalen. Detta har orsakat en hetskampanj från media och i synnerhet från kvinnomisshandlaren och DN-journalisten Hynek Pallas. Björn Fredriksson bemöter lögnerna i en kommentar.

Den dömde kvinnomisshandlaren och DN-journalisten Hynek Pallas jämför Motståndsrörelsen med IS.

Efter att Nordiska motståndsrörelsen ansökte om att hyra plats under Almedalsveckan gick media snabbt ut för att hetsa mot organisationen. En som utmärkte sig rejält var DN-journalisten och kvinnomisshandlaren Hynek Pallas. I en intervju i Studio Ett samt i en artikel i DN framför han en rad absurda och nästintill sinnessjuka påståenden.

I intervjun påstår Hynek Pallas att Nordiska motståndsrörelsen är en terrororganisation och att organisationen inte borde få närvara i Almedalen. De argument han använder sig av är bland annat att Motståndsrörelsen ska ha mördat Jimi Karttunen i Helsingfors, att organisationen ligger bakom en anlagd brand riktad mot en socialdemokratisk politiker i Skurup, samt att organisationen ska ligga bakom en rad sprängdåd i Göteborg.

I fallet Jimi Karttunen är det så att finsk domstol redan slagit fast att det rörde sig om grov misshandel och inte ett mord. Trots att media gärna har velat framställa saken på det viset så åtalades aldrig Motståndsrörelsens aktivist för mord utan motsvarande vållande till annans död, något som han också friades för.

Hynek Pallas verkar vara oförmögen att förstå skillnaden mellan att med uppsåt ta någons liv och att sparka till någon när denne spottat på en kamrat. Pallas verkar inte heller förstå att en finsk domstol redan avvisat anklagelser om att sparken i fråga skulle ha orsakat Karttunens död.

Vad gäller angreppet mot den socialdemokratiske politikern i Skurup så har ingen misstänkt gärningsman knutits till dådet. Därmed är Pallas påstående om att Motståndsrörelsen skulle ligga bakom detta en ren lögn.

I fallet med sprängningarna i Göteborg är det fortfarande så att ingen person dömts för att ha legat bakom dem. I övrigt hänvisar vi till de officiella uttalanden Motståndsrörelsen släppt, här och här.

Hynek Pallas har även kommit med en rad mer svepande påståenden om Nordiska motståndsrörelsen. Utan ett ens nämna några exempel påstår han att Motståndsrörelsens aktivister registrerar och hotar sina meningsmotståndare. Dessutom menar han att aktivister medvetet ”placerar sig så att de kränker” vid offentliga aktiviteter.

Att Motståndsrörelsen skulle registrera oliktänkande stämmer inte, däremot dokumenterar aktivisterna givetvis utåtriktad aktivitet. Att vissa meningsmotståndare finner Motståndsrörelsens BLOTTA närvaro ”hotfull” eller ”kränkande” är i sig ganska spektakulärt. Detta med tanke på att det i regel är samma meningsmotståndare som har en tendens att just hota och trakassera organisationens aktivister.

Hynek Pallas spårar om möjligt ur ännu mer när han på fullaste allvar jämför Motståndsrörelsen med Islamska staten. Så här skriver han i DN om att organisationen kommer till Almedalen:

”Det är som om IS grundade en parlamentarisk svensk gren för att få mingla med Jan Björklund och Gustav Fridolin.”

För det första så kommer Motståndsrörelsens aktivister inte att ”mingla” med folkförrädare som Jan Björklund och Gustav Fridolin. För det andra har Motståndsrörelsen aldrig deltagit i ett inbördeskrig eller huggit huvudet av människor. Nordiska motståndsrörelsen är en civil och laglig organisation och politiskt parti. Motståndsrörelsen använder våld enbart i självförsvarssituationer, något som både moral och lag ger full rätt till.

Avslutningsvis är det bara att konstatera att denna kvinnomisshandlare verkar leva i ett alternativt universum. Det är väldigt märkligt att någon på fullaste allvar tror att Motståndsrörelsens aktivister står och hotar människor på offentliga aktiviteter, samtidigt som man bedriver någon slags terrorkampanj i hela Norden. Det är lika märkligt som att tro att Pär Öberg skulle vilja mysa med Jan Björklund över en flaska vin på något politikerjippo.

Läs domen mot Pallas i ärendet där han misshandlade sin kollega Malena Janson HÄR.

/Björn Fredriksson


  • Publicerad:
    2017-04-28 08:00